Bästa klosaxen

Behöver man klippa klorna på sin katt?

För katter som vistas utomhus behöver man inte klippa klorna. Utekatter slipar själva sina klor genom att vara aktiva och klättra och klösa. Klorna håller sig på en lagom nivå för dessa utekatter. Det kan dessutom vara farligt för katten att få sina klor klippta om den ska vistas utomhus. Om det skulle komma någon typ av fara så skulle en katt med klippta klor inte på samma sätt kunna fly undan genom att till exempel klättra upp i ett träd.

På de flesta innekatter bör man klippa klorna regelbundet. Ofta kan klorna bli för långa eftersom de inte slits på ett naturligt sätt även om de har tillgång till klösträd. I vissa fall kan klorna växa så långt att de växer in i trampdynan. Ta därför för vana att kontrollera din katts klor regelbundet och klipp dem när det behövs.

Hur man klipper klorna

katt med klor

Passa på att klippa kattens klor när katten är lugn, förslagsvis när den redan ligger ner och vilar. Man kan behöva vänja katten vid processen, därför kanske du bara hinner klippa en eller några klor vid första försöket innan katten blir orolig. Om katten försöker komma därifrån så kan du helt enkelt avbryta och klippa resten av klorna vid ett annat tillfälle när katten är lugnare igen.

Få fram klon genom att trycka på kattens tass, förslagsvis med pekfingret ovanifrån och tummen underifrån. Det är viktigt att vara mycket försiktig när man klipper kattens klor. Klipp bara av den genomskinliga spetsen på klon. Längre ner i klon finns blodkärl, skulle man råka klippa av dessa kan det orsaka smärta och blödning. Skulle olyckan ändå vara framme så är det bra att vara förbered och ha bomullstussar och silvernitratstickor nära till hands. Stryk med silvernitratstickan längst ut på den blödande klon och stoppa blödningen men hjälp av bomullstussarna. Om blödningen inte upphör så bör man kontakta en veterinär snarast.

Bästa klosaxen

Bäst i test: oster Premium klotång

Oster premium klotång är bästa väl som klosax till din katt. Tången är gedigen med mycket hög kvalitet. Man får ett mycket skönt och bra grepp runt denna tång vilket underlättar kloklippningen, en solklar vinnare.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa budgetval

Bästa budgetval är denna klosax från Supercat. Denna sax är lite mindre och greppet är inte fullt så smidig att hålla i som saxen från Oster. Har du inte allt för stora händer så går det ändå fint att hålla i saxen på ett bra sätt. Söker man en billig klosax som klarar jobbet så är detta det bästa alternativet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Mer information

Här kan du läsa mer om hur du bäst klipper klorna på din katt: https://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/kattens-klor-kan-behova-klippas/