Bästa klosaxen

Behöver man klippa klorna på sin katt?

För katter som vistas utomhus behöver man inte klippa klorna. Utekatter slipar själva sina klor genom att vara aktiva och klättra och klösa. Klorna håller sig på en lagom nivå för dessa utekatter. Det kan dessutom vara farligt för katten att få sina klor klippta om den ska vistas utomhus. Om det skulle komma någon typ av fara så skulle en katt med klippta klor inte på samma sätt kunna fly undan genom att till exempel klättra upp i ett träd.

På de flesta innekatter bör man klippa klorna regelbundet. Ofta kan klorna bli för långa eftersom de inte slits på ett naturligt sätt även om de har tillgång till klösträd. I vissa fall kan klorna växa så långt att de växer in i trampdynan. Ta därför för vana att kontrollera din katts klor regelbundet och klipp dem när det behövs.

Hur man klipper klorna

katt med klor

Passa på att klippa kattens klor när katten är lugn, förslagsvis när den redan ligger ner och vilar. Man kan behöva vänja katten vid processen, därför kanske du bara hinner klippa en eller några klor vid första försöket innan katten blir orolig. Om katten försöker komma därifrån så kan du helt enkelt avbryta och klippa resten av klorna vid ett annat tillfälle när katten är lugnare igen.

Få fram klon genom att trycka på kattens tass, förslagsvis med pekfingret ovanifrån och tummen underifrån. Det är viktigt att vara mycket försiktig när man klipper kattens klor. Klipp bara av den genomskinliga spetsen på klon. Längre ner i klon finns blodkärl, skulle man råka klippa av dessa kan det orsaka smärta och blödning. Skulle olyckan ändå vara framme så är det bra att vara förbered och ha bomullstussar och silvernitratstickor nära till hands. Stryk med silvernitratstickan längst ut på den blödande klon och stoppa blödningen men hjälp av bomullstussarna. Om blödningen inte upphör så bör man kontakta en veterinär snarast.

Bäst i test klotång: Klotång Pro

Den renodlade klotång som presterade bäst i vårt test är denna eminenta lilla kloklippare för katter. Tången är relativt liten och smidig för att att den ska kunna ta kattens små klor på ett smidigt sätt. Samtidigt är själva handtaget tillräcklig stort för att det ska ligga bekvämt i en vuxen hand.

Denna tång känns robust och funktionell, man får ett mycket bra grepp tack vare det räfflade och gummerade handtaget. För att en klotång för katten ska vara säker gäller det så klart att husse eller matte kan klippa med bra grepp och stor precision, något som Klotång Pro möjliggör på bästa möjliga sätt. Ett riktigt bra köp helt enkelt!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Bäst i test giljotinmodell: Klotång Giljotin

Att klippa kattens klor med en tång av giljotinmodell har många fördelar, därför är detta också ett föredraget verktyg för många kattägare. Denna giljotintång är det bästa verktyget vi testat för att klippa kattens klor. Denna modell är mycket enkel och smidig att använda. Tack vare handtagets ergonomiska utformning så får man bra kraft i klippet utan att man behöver ta i. Eftersom man kan knipsa klon utan större ansträngning så kan man hålla verktyget helt stilla i klippögonblicket, något som sannerligen inte varit lika enkelt med några av de andra saxarna vi testat.

Tack vare ett robust handtag med ergonomiskt grepp så går kloklippningen som en dans, även för oss med bristande styrka i händerna. Något vi även gillar skarpt med detta verktyg är att man får full insyn där klon ska klippas. Tack vare att du hela tiden ser kattens klo genom metallringen längst uppe på verktyget så klipper man med stor precision varje gång.

Detta är en säker och lättanvänd kloklippare för katten som underlättar en annars knepig uppgift. Med Klotång Giljotin så behöver man inte dra sig för att klippa klorna på katten regelbundet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Tredjeplatsen: Klotång KW Smart


Klotång KW Smart är även den ett bra val som klosax till din katt. Tången är gedigen med mycket hög kvalitet. Man får ett mycket skönt och bra grepp runt denna tång vilket underlättar kloklippningen.

Denna tång har en hög kvalitet, den känns verkligen robust i handen. Det faktum att handtagen är så stora gör att man får bra grepp och tillräckligt med kraft i klippet för att klippa klorna snabbt och smidigt, på första försöket. Handtaget är ergonomiskt och har en yta som gör att man får ett stadigt grepp.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa budgetval

Bästa budgetval är denna klosax från Kattkompaniet. Denna sax är lite mindre och greppet är inte fullt så smidig att hålla i som saxen från KW. Har du inte allt för stora händer så går det ändå fint att hålla i saxen på ett bra sätt. Söker man en billig klosax som klarar jobbet så är detta det bästa alternativet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Kan man träna katten till att bli lugn när man klipper klorna?

Man kan definitivt vänja katten vid att få klorna klippta. En lite äldre katt som inte fått klorna klippta förut kan i värsta fall reagera mycket negativt om man försöker klippa klorna på honom eller henne. Här gäller det att ha en bra taktik. Man måste självklart vara lite bestämd och hålla fast katten, om kattens naturliga reflex är att springa iväg. Samtidigt bör man inte vara för envis med katten så att man skapar ett obehagligt minne. Risken är då stor att katten reagerar ännu starkare nästa gång det är dags för klippning.

En bra taktik för att vänja katten vid kloklippningen är att att få aktiviteten att förknippas med något positivt. Man kan exempelvis kela med katten eller ge den lite godis i samband med sysslan. Det allra bästa är om man börjar klippa klorna redan när katten är ung. Unga katter är lättare att träna. Om de vänjs vid denna aktivitet redan när de är kattungar så kommer det inte vara något problem att klippa klorna när de blir äldre.

Mer information

Här kan du läsa mer om hur du bäst klipper klorna på din katt: https://www.agria.se/katt/artiklar/skotsel-och-vard/kattens-klor-kan-behova-klippas/