Bästa kattsprayen 2024

För en kattägaren finns det en del sprayer att ta till för att underlätta livet med katten. Vi går igenom några olika typer som man som kattägare kan få nytta av. Längre ner på sidan tipsar vi om våra favoriter just nu.

Fyra olika typer av sprayer som är bra att känna till

Kattmyntaspray

De flesta katter visar upp en ganska tydlig reaktion när de utsätts för kattmynta. Exakt vad som händer i kattens hjärna eller vad det beror på är man inte helt säker på. Vad som är tydligt att observera är dock att många katter gillar doften och söker sig till den. Man kan nästan observera att katten blir liten hög för en stund. En katt som utsätts för kattmynta kan visa sig bli omedelbart pigg och aktiv, efter en stund visar de sedan ofta tecken på avslappning. De kan lägga sig ner, rulla runt och till och med sluta ögonen. Den avslappnande effekten, kan därför användas på stressade och oroliga katter. Tar man till exempel in en katt i ett nytt boende så kan man se till att spraya lite kattmynta i rummet eller på några kattleksaker för att få katten mer lugn. Intresset för kattmynta kan man även använda till exempel för att få katten använda sin klösbräda. Genom att spraya lite kattmynta på den blir den plötsligt mycket mer intressant.

katt luktar på kattmynta
Kattmynta

Antiklös-spray

Antiklös-sprayen gör vad namnet antyder, den får katten att hålla sig borta från saker den inte får klösa på. De allra flesta kattägare har någon gång problem med att katten klöser på och förstör saker i hemmet. För en katt är det naturligt att klösa så detta är inte ett beteende som det är önskvärt att träna bort helt. Däremot kan man få katten att klösa på mer lämpliga ställen såsom utomhus eller på klösbrädor eller klösträd. En nyckel är därför att ställa ut flera objekt som katten får klösa på. Klöser katten fortfarande på finsoffan så kan räddningen vara en så kallad antiklös-spray. Antiklös-sprayen innehåller ämnen och dofter som katten starkt ogillar. Genom att spray lite lätt exempelvis på soffan så kan man få katten att hålla sig borta från den och därmed avbryta klösbeteendet på just den platsen.

Gå bort-spray

En så kallad gå bort spray är en spray man kan använda för att spruta lite lätt på katten för att lära den av med oönskat beteende. Exempel på oönskat beteende där denna metod kan vara effektiv kan till exempel vara om katten vid upprepade tillfällen hoppar upp på matbordet eller om den klöser på ett och samma ställe fast den inte får. Genom att ge en liten spray varje gång den gör dessa saker så kommer den efter ett tag förknippa handlingen och platsen med den obehagliga duschen och förhoppningsvis sluta med beteendet. Ska man använda denna uppfostringsmetod gäller naturligtvis att använda en spray som är avsedd för ändamålet, eller alternativt vanligt vatten. Att använda något annat medel är helt förkastligt då det kan vara farligt för katten.

Anti-urinspray

En del kattägare får under kattens levnadstid uppleva att katten kissar på andra ställen i hemmet än i dess kattlåda. Orsakerna till att katten gör på detta vis kan vara många. Exempelvis kan det bero på att man inte rengör lådan tillräckligt ofta eller bra. Katten kan protestera mot en äcklig låda genom att utföra sina behov på andra sätt. Att katten kissar i bostaden kan även bero på att den är missnöjd eller stressad med något annat i sitt liv. Urinerande kan också bero på sjukdom. Om katten ändrar sitt beteende och plötsligt börjar kissa på andra ställen än i lådan är det en god ide att fundera på vad orsaken till detta kan vara. Hittas inga orsaker i den yttre miljön så kan det vara en god ide att rådgöra med en veterinär.

Har katten väl gjort sitt behov i bostaden på annat ställe än i kattlådan är det bra om man har en Anti-urinspray hemma. Denna spray tar dels bort den dåliga lukten från urinen, men den gör även att risken minskar att katten kissar på samma ställe igen. Har katten nämligen väl kissat på ett ställe är risken stor att kissar på samma ställe igen eftersom den känner lukten av sitt eget urin. Vad sprayen gör är alltså att ta bort urindoften samtidigt som den avger en lukt som katten inte vill gå nära igen. Mer information om vad man kan göra om katter kissar inomhus hittar du här.

Bästa kattmyntasprayen: Kong Kattmynta spray

kattmyntaspray

Kong Kattmynta spray är en för många kattägare välkänd produkt. Detta är en kattmyntaspray av högsta kvalitet. Den har ett bra pris och fungerar bättre än många andra sprayer. Enligt vår mening finns det egentligen ingen poäng i att prova någon annan produkt. Denna olja görs enbart på de delar av kattmyntan som innehåller mest doft så det är en väldigt koncentrerad produkt. Går bra att spraya direkt på föremål såsom kattens klösträd eller liggplats eller använda i återfyllningsbara leksaker.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa antiklössprayen

Bästa premiumprodukt: Feliway Classic Spray

Detta är det bästa valet om man vill ha en effektiv men MILD spray. Denna produkt använder sig nämligen inte av några starka kemiska ämnen för att göra det obehagligt för katten, utan hemligheten ligger istället hos feromoner. Denna spray innehåller en välbeprövad formula av feromoner som gör katten lugn. Genom att spraya medlet på specifika objekt eller generella områden där katten brukar klösa så kan man bryta dess beteende.

Katter blir helt klart lugnare när de vistas i en miljö behandlad med denna feromonspray. För de allra flesta katter innebär det också att de blir betydligt mindre benägna att klösa. Klösningen är i många fall ett stressrelaterat eller rastlöst beteende som helt kan lösas med denna spray. Hur sprayen fungerar på ens egen katt man inte veta i förväg, men de mycket goda resultat vi själva sett gör att vi rekommenderar just Feliways feromonspray om man har problem med en klösande katt i hemmet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa billiga: Anti-scratch spray 175ML

antiklösspray

Detta är den bästa billiga alternativet vi har hittat. Anti-scratch spray fungerar mycket effektivt då den utsöndrar en lukt som just för katten är obehaglig. Sprayen gör att katten undviker att klösa på de områden du sprayar den på. Perfekt för att vänja katten av vid ett oönskat beteende. Spraya bara några gånger exempelvis på det ställe på soffan, mattan eller tapeten där katten brukar klösa.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa gå bort sprayen: Diafarm Bitter Spray

Detta är en spray som är framtagen för att katten för att den avskräcker katten från att bita eller slicka på sina sår. Sprayen är mycket effektivt då dess smak och lukt är väldigt avskräckande för katten. Detta är en bitterspray som inte är skadlig för djuret, men som gör det obehagligt för katten att ge sig på något som är sprayat med sprayen.

Även om produkten är avsedd för just för att skydda sår och bandage så har jag upptäckt flera mycket bra användningsområden. Om man har problem med att katten biter eller klöser på exempelvis sladdar eller annat så kan vara farligt så är sprayen även ett väldigt bra avskräckande vapen att ta till. Genom att spraya lite av bittersprayen på objektet så blir det obehagligt för katten att fortsätta med sina bus. Jag har även testat att använda lite av medlet på mina skor med samma positiva effekt!

Detta är ett mycket effektivt medel som är obehagligt, men ofarligt för katten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa anti-urinspray: Urine off Cat Spray

Den bästa anti-urinsprayen vi testat är Urine off Cat Spray. Den tar effektivt bort fläckar och urindoft. Om en katt väl har kissat på ett olämpligt ställe så gäller det att snabbt få bort lukten. Om lukt finns kvar är det stor risk att katten kissar på exakt samma ställe igen. Eftersom katten har bättre luktsinne än oss människor finns det en risk att man med ett vanligt rengöringsmedel inte får bort lukten helt. Vi rekommenderar därför Urine off eftersom det är en produkt som är avsett för ändamålet och som neutraliserar den där doften som bara katten kan känna.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Ssscat automatisk sprayflaska

Ssscat är en riktigt fiffig produkt för att vänja av katten från att vara på ställen där den inte ska vara. Detta är en helt automatisk produkt med rörelsesensor, så du behöver inte själv vakta katten varje minut. Genom att placera denna produkt på exempelvis diskbänken eller köksbordet så får du en automatisk kattvakt. När katten kommer nära sprayflaskan så sprayar den en ofarlig lösning på katten. Kissen kommer tycka det är obehagligt att bli sprayad och hoppa ner på golvet igen. Efter några gånger har katten förhoppningsvis börjat förknippa området med den ofrivillig duschen och kommer därför undvika att bege sig dit i framtiden. En riktigt smart produkt som faktiskt