Bästa kattbädden 2022

Katten ägnar en stor del av sitt liv till att sova och återhämta sig. Det är viktigt att den har bra och trygga platser att sova på. Vi tipsar om vilka vi tycker är de bästa kattsängarna just nu. Läs även vidare för att få lite tips på hur du får katten att söka sig till och trivas i sina avsedda sovplatser.

Bäst i test: Oster kattbädd

Oster är en kattbädd av hög kvalitet som som är mycket mjuk och skön för katten att sova i. Katter gillar att ha det varmt och skönt när de ska sova och denna säng löser detta utan att man behöver krånglet och osäkerheten med en elektriskt ansluten kattsäng. Oster värms upp av kattens egen kroppsvärme och återreflekterar sedan värmen till katten. Thermofiltret inuti sängen garanterar därför att att katten kommer ha det värmt och skönt under sin tupplur. Sängen är stor och rymlig i moccaimitation med fyllning av polyester. Antislipundersidan gör att sängen står stadigt utan att glida iväg. Man kan känna sig trygg med att placera sängen även på upphöjda ställen.

Oster kattbädd

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Bästa elmentsängen: Trixie

Som tidigare nämnts så är det viktigt att sängen håller katten varm om den ska trivas att ligga där. Ett enkelt sätt att lösa det på är att köpa en bädd som fästs vid elementet. På så sätt är det varmt och skönt för katten och den kommer söka sig till denna sköna varma plats.

Vi på kattgalen.se har genom åren sett en hel del dåliga elementbäddar. Det som brister i dessa produkter är ofta kvaliteten och stabiliteten. Antingen brukar sängarna vara lite för små vilket gör att katten inte har så mycket utrymme att ligga som de vill, vilket gör att de ofta sitter hopkurade i bädden. Eller så brukar sängarna vara i rätt storlek men på bekostnad av stabiliteten. Vi blev därför glada att se denna produkt från Trixie som både är stor nog för de allra flesta katter samtidigt som dess stålram är rejäl och gör att bädden sitter fast och stabilt i elementet. En bra elementbädd av hög kvalitet helt enkelt, precis som det ska vara.

Trixie Elementsäng

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa kattigloon: Lilo

Katter i det fria gillar att hitta små krypin där de känner sig gömda och trygga nog för att kunna slappna av och sova utan risk att bli attackerade. Även om katten är helt trygg i hemmet så gör instinkten att den känner sig trygg i att ha en mer omslutande sovplats som den kan krypa in i. Därför älskar katter så kallade kattigloos som omsluter dem med mjuka golv, väggar och tak.

Denna kattigloo har allt man kan begära. Lilo är snygg sin gråa Plyschklädsel, men den är framförallt mjuk och mysig för katten att sova i.

Kattigloo Lilo

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Behövs en kattbädd?

Det finns inga krav på att du ska förse din katt med en speciell egen bädd. Men det kan ha en bra funktion, både för katten och för dig. Många katter gillar att ligga på olika ställen, så även om du skaffar en kattbädd är det inte säkert att den håller sig till bara den liggplatsen. En bra placerad kattbädd kan utgöra en trygghet för katten. Kattbädden blir ett eget litet kryp in bara för katten som hon eller han kan ha som sin alldeles egna lilla tillflyktsort när den är trött och behöver vila. Det kan även vara bra för husse och matte att katten i huvudsak sover i sin egna lilla säng. Om katten har sin egen sovplats så minskar mängden smuts och katthår på andra platser, som exempelvis i din egen säng.

Hur får jag katten att använda bädden?

Kattbäddens placering kan vara avgörande för hur mycket katten kommer välja att använda den. Eftersom alla katter är olika kan du behöva pröva dig fram för att se var det passar bäst för din katt att placera bädden. Vissa katter vill precis som med klösträdet ha sin kattbädd lite upphöjd, någonstans där de får överblick. Vissa katter prioriterar lugn och ro och kanske vill ha sin sovplats i ett hörn i ett lugnt rum. Många katter vill ha det varm och skönt när det sover. Därför kan det vara en smart drag att sätta bädden intill ett element eller annan värmekälla. Katten kan också vilja sova nära husse eller matte för att känna sig trygg. Varför inte placera kattens säng bredvid din egen.

För att locka katten till sin nya bädd kan man behöva använda trick som att lägga kattens leksaker där eller varför inte lite kattmynta. Ett annat trick kan vara att lägga ett använt klädesplagg från dig själv, eller någon filt eller liknande katten själv tidigare legat på så att bädden luktar välbekant istället för nytt och obekant.