Kattsele bäst i test 2023

Här följer info om det kattselar vi utsett till bästa produkterna i år. Nedan följer även annan nyttig information om att gå med katter i koppel.

Bästa produkt: Puppia Ritefit Kattsele

Puppia kattsele

Puppia är ett välkänt märke som gör selar och koppel av hög kvalitet. Denna sele har god säkerhet. Efter vårt test känner vi oss trygga med att den inte kommer gå sönder eller på annat sätt riskera att du får problem när du är ute och går med dig katt. Selen är förutom att den är sobert snygg även väldigt mjuk och snäll mot katten. Tidigare nämnda egenskaper kan inte överskattas om katten ska ha selen på vid upprepade tillfällen.

Passformen på denna sele blir perfekt eftersom man reglerar storleken på tre olika ställen så att den sitter anpassat för just din katt. Den goda passformen visar i vårt test att selen inte stör katten. Selen kan spännas så att den sitter så pass stadigt att vi inte ser någon möjlighet att katten skulle kunna ta sig ur den på egen hand.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa budgetval: Active Harness

Active Harness kattsele

Kattselen från Active Harness försöker efterlikna de från Puppia och lyckas ganska bra. Materialet är mjukt och säkert nästan lika skonsamt för katten som de dyrare alternativen. Selen ligger stadigt mot kattens bringa och belastar på så sätt inte halsen. Designen är toppen då man undviker att skada katten om den skulle blir rädd och snabbt försöka slita sig. Kvalitén är inte lika hög som på selen från Puppia. Ska du rasta din katt regelbundet så rekommenderar vi ändå att du spenderar den extra hundralappen på Puppias sele. Planerar du däremot att använda selen sällan så är detta bästa budgetvalet för din katt. Finns även i en snygg röd färg. Klicka gärna på länken nedan för att se de olika alternativen.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Att ha katt i sele/koppel bra eller dåligt?

Självklart är det ju att föredra att ha en katt som kanske med hjälp av en kattlucka själv fritt kan ta sig ut och leka och utforska närområdet. Men många av oss bor idag centralt i städer där det kan vara direkt olämpligt att släppa katten fritt. I de fall det inte är möjligt att ha katten fritt så kan en kattsele vara en mycket bra lösning. Katter mår generellt sett inte dåligt av att vara kopplade. Det kan istället vara ett mervärde i en katts liv att få gå ut och gå i koppel. I alla fall i motsats till att sitta instängd i en lägenhet hela dagarna. Däremot får man ju se i fall till fall om det fungerar att gå med katten i koppel. Alla katter kan inte lära sig att gå kopplade. Förutom att katten förmodligen mår bättre av gå ut ibland finns det även en motionsaspekt som kan påverka katten långsiktiga hälsa.

Hur lär man en katt att gå i koppel?

Att lära katten att ha på sig selen/gå i koppel redan som kattunge hjälper en hel del. Med det sagt ska även sägas att det är möjligt för många lite äldre katter att lära sig att gå i koppel,

Man börjar med att vänja katten inomhus. Att gå direkt på utomhusmiljön kan visa sig vara ett stort misstag. Om katten skulle reagera i panik och försöka slita sig så är skadan redan skedd.

Vi föreslår att man har gått om tid på sig och tar tillvänjningsprocessen steg för steg:

  1. Låt katten lukta på och kanske leka lite med kopplet.
  2. Låt koppel och sele ligga framme i bostaden några dagar så att katten kan närma sig det nya föremålet i sin egen takt.
  3. När katten hunnit nosa och leka lite med utrustningen, och efter den fått en välbekant doft av hemmet och katten själv, är det dags att ta på katten selen. Låt katten går runt i hemmet med selen på sig. Man bör vara beredd på att katten till en början är väldigt obekväm med selen och försöker att ta sig ur den. Ge inte upp utan ta av katten selen och försök igen vid ett senare tillfälle.
  4. När katten är bekväm nog att ha selen på sig och gå med koppel i hemmet är det dags att ta steget att lämna bostaden. Om man bor mitt i stan med mycket människor och hundar runtomkring så kan det vara en god ide att köra ut till någon mer fridfull plats för att öva på att gå med katten.