Bästa klösbrädan 2024

Katter har ett medfödd instinkt att klösa på saker. De klöser av en mängd olika anledningar. Den mest självklara anledningen till kattens klösande är att den vässar sina klor och tränar sina muskler. Man får inte glömma att klorna i det vilda har en direkt betydelse för katten överlevnad. Klorna används till exempel för att att kunna klättra i träd och på så sätt undkomma faror. Klorna används även för att att fånga byten, utan bra klor så kan det hända att vilda katten får svälta. Katter klöser även för att markera sitt revir. Genom att klösa på saker lämnar katten genom trampdynorna ifrån sig sin egen doftsignatur. När katten klöser på soffan därhemma gör den inte det för att vara elak utan snarare för att visa att den är en del av din familj.

Även om kattens klösande är naturligt så kan det i många fall vara oönskat i hemmet då det kan förstöra allt ifrån möbler till tapeter. Att helt hindra katten från att klösa är inte en bra ide, istället måste man ge den alternativ där den faktiskt får klösa. Ett sådant alternativ är bra klösbrädor som kan placeras ut på strategiska ställen i hemmet. Ju större hem desto fler klösbrädor kan behövas. Eftersom klösbrädan ska stå framme hela tiden är det viktigt att den precis som kattmatskålen både ser bra ut och är praktisk. Nedan tipsar vi om några klösbrädor som uppfyller våra krav.

Bäst i test: Klösbräda Column

Detta är en av de bästa klösbrädorna vi har testat. Denna produkt håller en mycket hög kvalitet och är dessutom tacksam att ha framme då den utgör ett dekorativt element i rummet. Designen är mycket stilren och fin att titta på.

Denna lilla klösbräda kommer ha en lång livslängd tack vare att den är så robust och slittålig. Katten kommer inte kunna skada själva stommen, även om han eller hon klöser flitigt. Däremot kommer själva klösytan slitas med tiden. Positivt är dock att man med på köpet får en refill av själva klösbrädan, som kan bytas ut och sättas in i pelaren när den gamla blivit sliten.

Detta är en mycket fin och kvalitativ produkt som vi kan rekommendera. Med på köpet får man också en fin och rolig leksaker som häger i mitten av pelaren. Leksaken gör att katten lockas till klöspelaren, vilket också ökar chansen att han eller hon kommer använda den.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Bästa klösmöbeln: Lui 

Lui klösmöbel är lite dyrare än de andra klösbrädorna vi testat men den går inte riktigt att jämföra på samma villkor eftersom du får en hel liten möbel för pengarna. Lui är något så unikt som en snygg möbel gjord på bland annat wellpapp. Låt dock inte materialet avskräcka, denna produkt är riktigt rejäl och katterna älskar den. Möbelns material är väldigt lockande för katten att klösa i då det är fjädrande och låter spännande när man sätter klorna i den. Detta är en handgjord möbel som även gör miljön en tjänst.

Vi gillar speciellt den kurvade formen på denna klösmöbel, det gör att den kan höja nivån på vilken inredning som helst. Möbeln är gjord både för lek och för vila för katten. Katterna gillar att ligga på det mjuka underlaget som snabbt blir varmt av deras egna kroppsvärme.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Bästa budgetval: Trixie Klösbräda med plysch

Trixie Klösbräda med plysch är den billigaste klösbrädan i vårt test. Detta är en billig klösbräda som för den skull inte gör avkall på kvalitén. Man kan hitta klösbrädor som är billigare än denna men det är dumt att köpa en klösbräda som inte är bra. En allt för billig bräda kommer resultera i att den går sönder i förtid eller i värsta fall att katten inte gillar att klösa på den alls.

Detta är en bra men enkel klösbräda som kan fästas på väggen. Den är snygg i sin diskreta beiga färg. Och viktigast av allt, katterna gillar den!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa klöspelaren: Klösstolpe läderimitation

Slutligen kan vi inte låta bli att även tipsa om denna klöspelare eller klösstolpe som tillverkaren kallar den. Alla andra klösstolpar vi sett har en bottenplatta med luddigt plyschmaterial, ofta i någon ful färg. Därför blev vi väldigt glada när vi såg denna produkt som har en snygg svart bas av läderimitation. Stolpen är i övrigt väldigt klösvänlig och hela 60 cm hög.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Hur får man katten att klösa på klösbrädan?

Det kan vara svårt att få en katt att klösa enbart på de ställen man vill, men med lite tålamod och träning kan det gå vägen. Första steget är att få katten att uppmärksamma den nya klösbrädan. Exempelvis kan husse eller matte demonstrativt själva klösa lite på brädan för att visa katten hur den ska göra. Här kan gälla att ha lite tålamod, det kan ta ett tag innan katten själv börjar få in vanan att använda den. Ett annat knep kan vara att gnida in lite kattmynta på klösbrädan. Kattmyntan gör garanterat att kattens intresse för brädan ökar.

Hur får man katten att sluta att klösa på mina möbler?

Om katten klöser på möblerna kan det bero på att det inte finns några andra bra alternativ i närheten. Därför kan det vara bra att placera ut flera klösträd eller klösbrädor i boendet. Överväg kanske även kattmöbler med inbyggd klösbräda (det . Fortsätter ändå katten att klösa på en specifik möbel kan man testa en kattspray som avger dofter som får katten att undvika möbeln.

Äldre recension

Ornamental timglas klösbräda

Denna klösbräda är egentligen en klösvas. Denna produkt uppfyller våra två krav för en bra klösbräda. Den ska vara bra för katten att klösa på, och den ska även vara snygg att ha i hemmet. Ornamental timglas klösbräda uppfyller faktiskt krav med bravur. Dessutom går det att ha blommor i den vilket både är snyggt och praktiskt. Denna vas har en väldigt stor bottenplatta vilket gör det praktiskt taget omöjligt att välta den. Majs och sisalrepen som är virade runt dem inbjuder till behaglig klösning för katten. Det finns billigare klösbrädor än denna, men enligt vår mening finns det inga som är lika snygga!