Bästa vattenfontänen till din katt

katt vid vattenfontän

Katter behöver gott om färskt vatten för att må bra. Uttorkning är vanligt bland tamkatter och kan leda till negativa konsekvenser för kattens hälsa. Även om vattnet i sig inte innehåller någon näring så är ett bra vattenintag nödvändigt för att näringsämnen i kattens föda ska kunna spridas i kroppen. Om katten inte får i sig tillräckligt med vatten så kan den få allvarliga problem med näringsbrist. Det finns även ett antal njur- och urinvägssjukdomar som en katt kan ådra sig som ett resultat att för dålig vattenintag.

Katter gillar av naturen att dricka färskt rinnande i vatten. Katter är noga på att skilja på de platser där de dricker och där de uträttar sina behov. I kattens bostad bör man därför tänka på att placera mat och vatten så långt i från kattlådan som möjligt. I naturen signalerar porlande vatten att det är rent och friskt. Stillastående vatten i en pöl signalerar däremot att vattnet kan vara ohälsosamt. Alla som har katt har väl märkt att katter ofta är mycket intresserade av vattnet som rinner från kranen. Katten verkar däremot ofta inte alls törstig om man istället lyfter den till sin vattenskål. Vissa katter kan till och med få i sig mindre vatten än vad som är nyttigt p.g.a av att de ratar sin vattenskål. För att låta katten få i sig tillräckligt med vatten så kan man så klart stimulera den genom att låta den dricka direkt från kranen då och då. Att vattna katten från kranen är ju dock ingen bra långsiktig strategi för att hålla katten återfuktad eftersom det kräver mänsklig inblandning. Att lämna kranen på jämt är heller ingen bra ide.

Varför tamkatter ofta blir uttorkade

De vilda ursprungskatterna jagade sin egen föda och fick mycket av sin vätska genom den levande föda de åt. Dagens tama katter får nästan all sin föda genom konserverad mat eller till och med torrfoder. Denna föda innehåller inte tillräckligt med vätska för katten. I tillägg till den vätskelösa födan så får katten sitt vatten från en ganska ointressant skål med stillastående vatten. Om du inte har en kattlucka och natur runt hörnet så finns det ingen ärlig chans för katten att hitta friskt naturligt vatten.  I naturen väljer katterna om de har möjlighet alltid porlande vatten. Stillastående vatten kan vara smutsigt och göra katten sjuk.

Bäst i test: Topplista vattenfontäner

1. Vattenfontän Keramik Vital Flow

Vital Flow är en av de mest tilltalande produkterna vi hittat. Denna fontän är fantastiskt vacker att se på. I ärlighetens namn så är många av de produkter vi sett rätt så fula, även om de varit funktionella. En produkt i plast kan vara bra, men kanske inte alltid så fin att titta på. Denna fontän utgör dock ett dekorativt inslag i hemmet. På detta sätt förenar man nytta med nöje.

Eftersom denna produkt är gjord av keramik så kommer den kunna användas under mycket lång tid utan att den missfärgas eller slits. Precis som de andra produkter vi testat så kan dock kalk byggas upp på produktens vattentäckta ytor. Det gäller därför att man rengör ytorna med jämna mellanrum.

Pumpen i denna fontän är bra och kraftfull. Vattnet porlar på ett sätt som är dekorativt och som pockar på kattens uppmärksamhet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

2. Vattenfontän Vital Falls

Detta är en keramisk vattenfontän i premiumsegmentet. Detta är produkten för dig som vill ha de allra bästa till katten. Förutom att fontänen är funktionell och enkel att dricka ur så är den även fin att se på. Rätt placerad i hemmet så är denna skapelse väldigt dekorativ. Denna produkt är multifunktionell då den både renar vattnet samt tillsätter mer syre till det.

Något som sticker ut med just denna modell är det faktum att pumpen är så tystgående. Det kan vara irriterande att ha en högljudd pump som stör när man ska sova, men från denna modell hör vi knappt ett knyst. Förutom att den är tyst så är Vital Falls även energisnål.

Något vi gillar skarpt med just denna produkt är även det faktum att den går att diska i maskin. Tack vare att man kan ställa keramikskålen i maskinen regelbundet så slipper man lägga tid på att skrubba bort den kalk som annars lätt uppstår på keramikytorna.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

3. Vattenfontän Vega 2 liter

Detta är en av de mest prisvärda vattenfontänerna till katten på marknaden i vårt tycke. Till ett pris som är jämförelsevis billigt så får man här en stor och funktionell fontän som de flesta katter älskar att dricka från. Detta är en stor och varierad produkt som katten tillkalla uppmärksamhet även från den mest kräsna katt som normalt sett inte gillar att dricka vatten.

Katten kan dricka från tre olika ställen från denna produkt, något som gör den ytterst varierad. Längs uppe finns en mindre skål från vilken vattnet pumpas ut. Från skålen rinner vattnet sedan ner till den stora skålen i botten. Katten kan dricka direkt från vattenfallet såväl från de två olika skålarna. Många katter kan sitta länge och titta på denna fontän då skådespelet med det porlande vattnet längst vattenfallet är sällsamt intressant att följa.

Allt man behöver för att komma igång finns från början med i paketet som innehåller både motor och kolfilter. Man kan själv välja i vilken hastighet vattnet ska pumpas runt i konstruktionen.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

4. Drinkwell

En av de absolut bästa och även snyggaste vattenfontänerna kommer från Drinkwell. Fontänen har rinnande strålar, något de allra flesta katter älskar! Fontänen är tillverkad i rostfritt stål och kommer hålla betydligt längre än billigare fontäner tillverkade i plast. Ett kolfilter filtrerar vattnet och ser till att det är rent och fräscht för din katt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

5. Cat it

Cat it vattenfontän är vårt bästa budgetval. Det är en relativt billig fontän i god kvalitet som rymmer hela två liter vatten.  Designen är bland de snyggare vi sett på fontäner i plast. Vattnet filtreras genom ett kolfilter vilket garanterar att det hålls rent.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Mer läsning

Intressant artikel om hur det går till när katter dricker MIT News (engelsk)