Bästa vattenfontänen till din katt

katt vid vattenfontän

Katter behöver gott om färskt vatten för att må bra. Uttorkning är vanligt bland tamkatter och kan leda till negativa konsekvenser för kattens hälsa. Även om vattnet i sig inte innehåller någon näring så är ett bra vattenintag nödvändigt för att näringsämnen i kattens föda ska kunna spridas i kroppen. Om katten inte får i sig tillräckligt med vatten så kan den få allvarliga problem med näringsbrist. Det finns även ett antal njur- och urinvägssjukdomar som en katt kan ådra sig som ett resultat att för dålig vattenintag.

Katter gillar av naturen att dricka färskt rinnande i vatten. Katter är noga på att skilja på de platser där de dricker och där de uträttar sina behov. I kattens bostad bör man därför tänka på att placera mat och vatten så långt i från kattlådan som möjligt. I naturen signalerar porlande vatten att det är rent och friskt. Stillastående vatten i en pöl signalerar däremot att vattnet kan vara ohälsosamt. Alla som har katt har väl märkt att katter ofta är mycket intresserade av vattnet som rinner från kranen. Katten verkar däremot ofta inte alls törstig om man istället lyfter den till sin vattenskål. Vissa katter kan till och med få i sig mindre vatten än vad som är nyttigt p.g.a av att de ratar sin vattenskål. För att låta katten få i sig tillräckligt med vatten så kan man så klart stimulera den genom att låta den dricka direkt från kranen då och då. Att vattna katten från kranen är ju dock ingen bra långsiktig strategi för att hålla katten återfuktad eftersom det kräver mänsklig inblandning. Att lämna kranen på jämt är heller ingen bra ide.

Varför tamkatter ofta blir uttorkade

De vilda ursprungskatterna jagade sin egen föda och fick mycket av sin vätska genom den levande föda de åt. Dagens tama katter får nästan all sin föda genom konserverad mat eller till och med torrfoder. Denna föda innehåller inte tillräckligt med vätska för katten. I tillägg till den vätskelösa födan så får katten sitt vatten från en ganska ointressant skål med stillastående vatten. Om du inte har en kattlucka och natur runt hörnet så finns det ingen ärlig chans för katten att hitta friskt naturligt vatten.  I naturen väljer katterna om de har möjlighet alltid porlande vatten. Stillastående vatten kan vara smutsigt och göra katten sjuk.

Bäst i test: Vattenfontän

Den absolut bästa och även snyggaste vattenfontänen kommer från Drinkwell. Fontänen har rinnande strålar, något de allra flesta katter älskar! Fontänen är tillverkad i rostfritt stål och kommer hålla betydligt längre än billigare fontäner tillverkade i plast. Ett kolfilter filtrerar vattnet och ser till att det är rent och fräscht för din katt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Bästa budgetval

Cat it vattenfontän är vårt bästa budgetval. Det är en fontän i god kvalitet som rymmer hela två liter vatten.  Designen är bland de snyggare vi sett på fontäner i plast. Vattnet filtreras genom ett kolfilter vilket garanterar att det hålls rent.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Mer läsning

Intressant artikel om hur det går till när katter dricker MIT News (engelsk)