Bästa vattenfontänen till din katt

katt vid vattenfontän

Katter behöver gott om färskt vatten för att må bra. Uttorkning är vanligt bland tamkatter och kan leda till negativa konsekvenser för kattens hälsa. Även om vattnet i sig inte innehåller någon näring så är ett bra vattenintag nödvändigt för att näringsämnen i kattens föda ska kunna spridas i kroppen. Om katten inte får i sig tillräckligt med vatten så kan den få allvarliga problem med näringsbrist. Det finns även ett antal njur- och urinvägssjukdomar som en katt kan ådra sig som ett resultat att för dålig vattenintag.

Katter gillar av naturen att dricka färskt rinnande i vatten. Katter är noga på att skilja på de platser där de dricker och där de uträttar sina behov. I kattens bostad bör man därför tänka på att placera mat och vatten så långt i från kattlådan som möjligt. I naturen signalerar porlande vatten att det är rent och friskt. Stillastående vatten i en pöl signalerar däremot att vattnet kan vara ohälsosamt. Alla som har katt har väl märkt att katter ofta är mycket intresserade av vattnet som rinner från kranen. Katten verkar däremot ofta inte alls törstig om man istället lyfter den till sin vattenskål. Vissa katter kan till och med få i sig mindre vatten än vad som är nyttigt p.g.a av att de ratar sin vattenskål. För att låta katten få i sig tillräckligt med vatten så kan man så klart stimulera den genom att låta den dricka direkt från kranen då och då. Att vattna katten från kranen är ju dock ingen bra långsiktig strategi för att hålla katten återfuktad eftersom det kräver mänsklig inblandning. Att lämna kranen på jämt är heller ingen bra ide.

Varför tamkatter ofta blir uttorkade

De vilda ursprungskatterna jagade sin egen föda och fick mycket av sin vätska genom den levande föda de åt. Dagens tama katter får nästan all sin föda genom konserverad mat eller till och med torrfoder. Denna föda innehåller inte tillräckligt med vätska för katten. I tillägg till den vätskelösa födan så får katten sitt vatten från en ganska ointressant skål med stillastående vatten. Om du inte har en kattlucka och natur runt hörnet så finns det ingen ärlig chans för katten att hitta friskt naturligt vatten.  I naturen väljer katterna om de har möjlighet alltid porlande vatten. Stillastående vatten kan vara smutsigt och göra katten sjuk.

Bäst i test: Topplista vattenfontäner

1. Vattenfontän Keramik Vital Flow

Vital Flow är en av de mest tilltalande produkterna vi hittat. Denna fontän är fantastiskt vacker att se på. I ärlighetens namn så är många av de produkter vi sett rätt så fula, även om de varit funktionella. En produkt i plast kan vara bra, men kanske inte alltid så fin att titta på. Denna fontän utgör dock ett dekorativt inslag i hemmet. På detta sätt förenar man nytta med nöje.

Eftersom denna produkt är gjord av keramik så kommer den kunna användas under mycket lång tid utan att den missfärgas eller slits. Precis som de andra produkter vi testat så kan dock kalk byggas upp på produktens vattentäckta ytor. Det gäller därför att man rengör ytorna med jämna mellanrum.

Pumpen i denna fontän är bra och kraftfull. Vattnet porlar på ett sätt som är dekorativt och som pockar på kattens uppmärksamhet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

2. Vattenfontän Vital Falls

Detta är en keramisk vattenfontän i premiumsegmentet. Detta är produkten för dig som vill ha de allra bästa till katten. Förutom att fontänen är funktionell och enkel att dricka ur så är den även fin att se på. Rätt placerad i hemmet så är denna skapelse väldigt dekorativ. Denna produkt är multifunktionell då den både renar vattnet samt tillsätter mer syre till det.

Något som sticker ut med just denna modell är det faktum att pumpen är så tystgående. Det kan vara irriterande att ha en högljudd pump som stör när man ska sova, men från denna modell hör vi knappt ett knyst. Förutom att den är tyst så är Vital Falls även energisnål.

Något vi gillar skarpt med just denna produkt är även det faktum att den går att diska i maskin. Tack vare att man kan ställa keramikskålen i maskinen regelbundet så slipper man lägga tid på att skrubba bort den kalk som annars lätt uppstår på keramikytorna.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

3. Catit Vattenfontän Flower

Detta är en mycket gullig vattenfontän som gör sig bra i hemmet. Förutom sitt fina utseende tycks fontänen även vara väldigt funktionell då alla katter, som jag sett testa den, tycks vilja dricka från den. Vatten porlar ner i flera strömmar från blomman, något som verkligen tycks pocka på kattens uppmärksamhet. När katten väl blivit nyfiken är det lätt hänt att han eller hon tar sig en slurk av vattnet.

Denna fontän går att ställa in i olika styrkor beroende på hur mycket man vill att den ska porla. Om katten är motvillig att dricka tycks det hjälpa att sätta fontänen på maximal styrka, ju mer vattnet porlar desto större chans att katten dricker.

Denna fontän kommer med ett högeffektivt vattenfilter som filtrerar bort bakterier. Filtret ser också till att mjuka upp hårt vatten. Filtreringen gör också att eventuell klorlukt försvinner från vattnet, något som faktiskt kan hjälpa en kräsen katt att skapa en vana av att dricka mer vatten.

Detta är en rejäl och kvalitativ produkt som är fri från gifter och kemikalier såsom exempelvis BPA.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Arken Zoo

4. Petsafe Drinkwell Avalon Vattenfontän i Keramik

Detta är en stor vattenfontän till katten, eller hunden om man så vill. Fontänen har två våningar att dricka ifrån och den starka vattenpumpen gör att den hela tiden porlar ganska så rejält. Detta är en produkt som känns lite mer påkostad än många av de andra vattenfontäner jag sett. Produkten gör sig bra i vilket hem som helst, och det känns som man kommer kunna använda den under lång tid framöver. Produkten kommer med ett utbytbart kolfilter som ser till att vattnet hålls rent och säkert. Ett speciellt skumfilter fångar upp större partiklar och material som exempelvis päls.

Denna produkt rymmer hela 2 liter vatten, så man behöver inte fylla på den speciellt frekvent. Om man ändå ska investera i en vattenfontän till katten så kan man lika gärna köpa en produkt som denna med kvalitet av keramik.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Arken Zoo

5. Cat it

Cat it vattenfontän är vårt bästa budgetval. Det är en relativt billig fontän i god kvalitet som rymmer hela två liter vatten.  Designen är bland de snyggare vi sett på fontäner i plast. Vattnet filtreras genom ett kolfilter vilket garanterar att det hålls rent.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Tidigare test

Vattenfontän Vega 2 liter

Detta är en av de mest prisvärda vattenfontänerna till katten på marknaden i vårt tycke. Till ett pris som är jämförelsevis billigt så får man här en stor och funktionell fontän som de flesta katter älskar att dricka från. Detta är en stor och varierad produkt som katten tillkalla uppmärksamhet även från den mest kräsna katt som normalt sett inte gillar att dricka vatten.

Katten kan dricka från tre olika ställen från denna produkt, något som gör den ytterst varierad. Längs uppe finns en mindre skål från vilken vattnet pumpas ut. Från skålen rinner vattnet sedan ner till den stora skålen i botten. Katten kan dricka direkt från vattenfallet såväl från de två olika skålarna. Många katter kan sitta länge och titta på denna fontän då skådespelet med det porlande vattnet längst vattenfallet är sällsamt intressant att följa.

Allt man behöver för att komma igång finns från början med i paketet som innehåller både motor och kolfilter. Man kan själv välja i vilken hastighet vattnet ska pumpas runt i konstruktionen.

Drinkwell

En av de absolut bästa och även snyggaste vattenfontänerna kommer från Drinkwell. Fontänen har rinnande strålar, något de allra flesta katter älskar! Fontänen är tillverkad i rostfritt stål och kommer hålla betydligt längre än billigare fontäner tillverkade i plast. Ett kolfilter filtrerar vattnet och ser till att det är rent och fräscht för din katt.

Mer läsning

Intressant artikel om hur det går till när katter dricker MIT News (engelsk)