Bästa foderplatta/LickiMat: Bäst i test 2024

Fler och fler upptäcker fördelarna med att ha en en foderplatta till hands där hemma för sin katt. Foderplattan kan användas dagligen för att få katten att aktivera sig och hindra den från att slänga i sig sin mat. En foderplatta kan även vara ett bra verktyg att ta till för att lugna och distrahera katten om det är något i omgivningen som gör henne eller honom stressad.

De 4 bästa foderplattorna 2024

Vi har testat ett antal olika foderplattar för katter. Nedan har vi valt ut de fyra plattorna vi tyckte bäst om. Vi har valt ut plattor med lite olika svårighetsgrad samt sammansättning så att det ska gå att hitta något som passar för alla. Samtliga av plattorna håller en god kvalitet och är säkra för katten att använda. Två av plattorna går utmärkt att diska i maskin medan två rekommenderas att diskas för hand. Läs vidare för att se vilken produkt till tror passar bäst för din katt. Ett tips kan vara att köpa ett par olika plattor för att kunna variera. Genom att ställa fram olika plattor vid olika tillfällen är det lättare att hålla kattens nyfikenhet uppe.

1. LickiMat Casper Fisk Blå

Detta är en fin foderplatta för katter från LickiMat. Denna matta är designad för att klara av alla typer av mat till katten, oavsett om den är torr, blöt eller rå. Detta är produkten för dig tycker det är viktigt att katten att ge katten det allra bästa. Denna matten är fri från skadliga ämnen då den är gjord av material som håller livsmedelskvalitet. Denna Lickimat är gjord av giftfritt TPR som man kan vara trygg med att låta katten slicka ohämmat på.

Denna foderplatta har fina och varierande upphöjda mönster. Mönstrens struktur hjälper faktiskt katten att slicka upp maten, samtidigt som själva utformningen gör att måltiden blir mer utmanande och tar längre tid än om man bara lagt den i en skål. Att slicka på mönstret blir en lugnande aktivitet för katten samtidigt som man hindrar den att äta allt för mycket mat på kort tid.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

2. Lick’n’Snack platta

Detta är en Aktiveringsplatta för små hundar men som även, med fördel, kan användas för katter. Vi har upptäckt att det ibland, som i detta fall, är bra att använda just produkter för hundar även till katter då de produkterna inte sällan håller lite högre kvalitet. Eftersom denna platta är konstruerad för att tåla en hunds ivriga nafsande så är den också väldigt slittålig. Tack vare slittålighet och bra kvalitet så kommer denna produkt hålla i längden. Storleken på platta och mönster tycker vi är precis lagom till en normalstor katt.

Denna produkt kan användas för blötfoder såväl som torrfoder, och även kattgodis. Katten kan testa olika sätt för att komma åt matten. Oavsett om katten pillar med tassarna eller slickar med tungan så utgör aktiviteten en utmaning som aktiverar både hjärna och motorik. Denna platta är tillverkat av tåligt termoplastiskt gummi. Vi gillar starkt det faktum att plattan går att diska i maskin utan att den blir ful eller sliten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

3. LickiMat Soother 

Detta är en foderplatta som är speciellt framtagen med uppgiften att lugna stressade katter. Genom att katten får ta tid på sig att slicka på de många piggarna när den äter så varvar den ner till ett lägre tempo. Denna produkt är därför perfekt att använda till katter som äter för mycket eller som äter för snabbt.

Man kan lägga eller hälla de mesta typer av föda på denna fodermatta. Mjukt foder, torrfoder, färsk fisk, eller yoghurt, allt fungerar lika bra och ger samma effekt på katten. Oavsett val av mat så får katten spendera lite extra tid med att lirka med tungan mellan de mjuka piggarna för att få i sig maximalt av den goda maten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

4. Foderplatta Slow Feed

Detta är en lite större foderplatta tillverkad för hundar men den går minst lika bra till katter. Faktum är att vi föredrar denna typ av platta eftersom den rymmer lite mer mat, och därför kan ger mer ättid åt gången.

Detta är en mycket tålig platta som tål att både katten och huden biter och nafsar lite. Tack vare plattans höga kvalitet så kommer man inte behöva köpa ny om ett tag, utan detta blir en investering som du och din katt kommer kunna ha nytta av under lång tid. Plattan tål även att diskas i maskin, så den är enkel att hålla fräsch, utan någon egentlig ansträngning från oss som ägare. Med den produkt som denna finns det egentligen inte någon anledning till att inte skaffa en foderplatta till sin katt.

Detta är en högkvalitativ foderplatta som passar både till kattgodis och till torrfoder i allmänhet. Det labyrintformade mönstret gör det precis lagom svårt för katten att äta upp de små godisbitarna. Mattan är tillräckligt åtkomlig för att katten ska kunna äta och bli belönad utan att blir frustrerad. Samtidigt är det tillräckligt utmanande att äta för att katten inte ska kunna slänga i sig all mat på en gång. Tack vare att det krävs en del tricksande för att få upp bitarna så hindrar man katten från att äta för snabbt samtidigt som han eller hon får en spännande utmaning.

Varför använda en foderplatta?

En foderplattor för katter är designade för att det ska krävas en viss ansträngning av katten för att komma åt och äta sin mat eller sitt godis. Aktiviteten att äta från platta av denna typ kan ha en mängd olika goda effekter beroende på vad man vill uppnå. Självklart kan även dessa effekter samverka.

En foderplatta kan vara ett sätt att få katten att äta lite långsammare. Vissa katter slänger i sig maten. Att äta för snabbt är varken bra för oss människor eller för våra katter. Har katten även problem med övervikt så kan det finnas en poäng i att sakta ner ätandet, och låta katten jobba lite för födan.

Att äta från foderplattan kan även vara något som katten tycker är spännande. Genom att lägga mat eller godis på plattan så måste katten aktivera sig för att komma åt godsakerna. Har man till exempel en stressad katt så kan detta vara ett bra sätt att få katten att tänka på annat. Om det exempelvis är mycket stress runtomkring så kan måltiden vara ett sätt att distrahera katten från vad som pågår runt omkring. Därför kan det vara bra att ta med sig en foderplatta när man ska till veterinären. Många kattägare använder sig även även en foderplatta eller en så kallad Lickimat när det är fyrverkerier eller smällare utomhus. Genom att ge katten en aktivitet att fokusera på kan han eller hon bli lugnare.

Se gärna även vår artikel Självrengörande kattlåda – bäst i test.