Bästa kattschampot 2024

I denna artikel tar vi upp information angående tvätt och pälsvård för din katt. Vi rekommenderar också några av de bästa produkterna vi testat.

Måste man bada/tvätta sin katt?

För korthåriga katter är svaret nej. Korthåriga katter behöver inte badas, de kan normalt sett själva hålla sin päls ren och fräsch. Att tvätta en korthårig katt är dock inte skadligt om man inte gör det för ofta.

Korthåriga katter klarar rengöringen själva.

För långhåriga katter är svaret ja. Långhåriga katter behöver badas med regelbundna mellanrum för att hålla pälsen ren och fri från tovor. Om man inte underhåller den långhåriga kattens päls så kommer smuts att samlas och den kommer trassla in sig på sätt som är svårt att trassla ut.

Vad ska man använda för schampo när man tvättar katten?

När man tvättar sin katt får man absolut inte använda sitt eget schampo. Schampo för människor är avsedd för vår hudtyp och fungerar inte alls med kattens hud och päls. När man tvättar katten så ska man alltså använda ett kattschampo som är anpassat för just katter. Längre ner tipsar vi om några bra schampon för ändamålet.

Vad mer ska man tänka på?

Många kammar sin katt efter tvätt så att pälsen ska se fin och prydlig ut. Vad många inte tänker på är att man även bör kamma den långhåriga katten innan tvätten. Genom att kamma pälsen med en bra kattborste innan badet underlättar man mycket. Själva borstningen gör nämligen att det blir lättare att tvätta eftersom man får bort eventuellt skräp samt att man öppnar upp pälsen mer så att schampot kan verka överallt.

Ett annat misstag många gör är att man använder för kallt vatten. Katter hatar kallt vatten. Vattnet ska gärna vara lite varmare än du föredrar när du själv tar ett bad i badkaret. Vattnet får dock aldrig vara hett, även katter kan ju bränna sig.

Bäst i test: Allergenius Specialschampo Cat

kattschampo

Utmärkelsen bäst i test faller på Allergenius Specialschampo Cat som är ett kattschampo som är bra för såväl katten som människorna omkring katten. Detta är nämligen ett schampo som minskar andelen allergen på kattens hud och päls. Allergen är något som kan orsaka allergi så det är bra att reducera mängden av dessa. Detta schampo kan vara ett sätt att hjälpa människor i er närhet som är allergiska mot katter. Om katten har mindre allergener i pälsen så kan det hända att personer med allergi kan besöka ert hem igen utan att få lika stora besvär.

Detta schampo är även väldigt bra och skonsamt för katten. Förutom återfukta hud och päls så tar detta schampo även bort mjäll och minskar risken för fjällande hud.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa schampot för kattungar: Espree Kitten shampoo

Vuxna katter och kattungar bör inte använda samma schampo eftersom kattungars hud är mer känslig än vuxna katters. Det bästa schampot för kattungar just nu är Espree Kitten shampoo. Detta schampo innehåller jojobaolja och Aloe Vera som både är välkända hudvårdsprodukter för människor, men som alltså också gör väl för kattens hud och päls.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa torrschampot: Espree Purr´N Natural torrschampo

torrschampo

Vissa katter har skräck för vatten och det kan vara svårt att vänja dem vid att ta ett bad. Räddningen blir ett torrschampo. Det bästa torrschampot vi testat är Espree Purr´N Natural. Detta schampo består av ett skum man kan massera in i kattens päls. Skummet självtorkar sedan, så att skölja med vatten behövs alltså inte. Detta schampo rengör effektivt och lämnar pälsen mer fyllig och mer glänsande än innan behandlingen. Detta schampo innehåller lavendel och rosmarin, vilket förutom att det luktar gott även har nyttiga egenskaper för kattens hud.

Bästa schampo med balsam: Ceva Douxo S3 Pyo Mousse

Detta är ett schampo som har balsamerande och rengörande effekt på samma gång. Produkten är en mousse som tränger ner i pälsen och behandlar både päls och hud på djupet. Moussen har desinficerande egenskaper som tar bort de den smuts och de bakterier med mera som inte ska vara i pälsen. Samtidigt som produkten är effektiv på att göra ren så är den mjuk och skonsam mot kattens känsliga hud. Produkten åtefuktar hud och päls och gör den mjukare.

Detta är en riktigt nyttig produkt för katten som tillför många av de ämnen som behövs för att hålla kattens päls frisk och ren. Schampot kostar lite mer än de flesta andra märkena på marknaden men är i våra ögon väl värd dess pris med tanke på dess välgörande effekt för katten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa budgetval: Espree 2 in 1

Om du vill ha billigt men ändå bra schampo för vuxna katter kan vi rekommendera Espree 2 in 1. Detta schampo gör gått för kattens hud och päls. Det har både balsam och schampo i ett så det vårdar även pälsen långsiktigt. Genom att använda detta schampo regelbundet kommer du se en förbättring vad det gäller glans i pälsen. En sak vi särskilt gillar med detta schampo är hur lätt det rinner av pälsen när man sköljer. Många katter gillar inte att få vatten på sig så då är det uppskattat om badet går snabbt och smidigt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet