Bästa kattmaten 2024

Kattmat

Alla vill ju göra vad som är bäst för sitt husdjur. Det finns en stor mängd olika märken och varianter på kattfoder. Att försöka välja rätt genom att läsa innehållsförteckningarna kan vara en svår uppgift för de allra flesta. Vi sammanfattar här några saker som kan vara bra att ha i åtanke när man väljer kattmat. Visste du till exempel att för höga halter av magnesium i kattmaten kan leda till njursten hos katten? Nedan följer även några produkter vi testat och kan rekommendera.

Om du ska köpa din kattmat online rekommenderar vi varmt Kattkompaniet, de har trygga och snabba leveranser och har bra priser på kattmat. KLICKA HÄR för att se deras utbud

Protein vs spanmål

På senare år har det blivit betydligt mer fokus på att kattmaten bör innehålla mer protein. Spannmål (kolhydrater) har varit ett sätt att hålla låga priser på kattmaten eftersom protein kostar lite mer. Men faktum är att det bästa för katten är att välja en kattmat med så lite spannmål och så mycket protein som möjligt. Kattens naturliga föda är levande djur, så deras diet i det fria består mestadels av protein och fett. Faktum är att katter kan vara allergiska mot spannmål, är detta fallet bör man välja en produkt som är helt fri från spannmål.

Man kan välja proteinkälla i maten beroende på kattens egen smak. Kattägare märker ofta att ens katt har individuella preferenser. Generellt kan man säga att om katten har en känslig mage så passar fisk och fågel bäst då gris- och oxkött kan vara lite mer svårsmält.

Torrt eller blött foder

Torrfoder är praktiskt på det sättet att det kan stå framme ett bra tag utan att bli dåligt. Ställer man fram för mycket blötfoder och det går lite tid så kan det hända att katten ratar det och att man får slänga mat i onödan. En annan fördel med torrfoder är att håller kattens tänder friska då det tar bort tandsten. En bonus med torrfoder är dessutom att många kattägare upplever att bajset i kattlådan luktar mindre när katten äter en större del torrfoder. Prismässigt blir torrfoder också billigare.

Vi på Kattgalen tycker att torrfoder är en mycket bra produkt att kombinera med blötfoder men vi tycker inte att man ska ge en katt bara torrfoder. Katten behöver blötfoder för att den i naturen får i sig en stor del av den vätska den behöver genom bytesdjuren den äter. Katter är ibland dåliga på att dricka vatten, så blötfodret utgör en viktig källa av vatten för katten. Se gärna vår artikel om vattenfontäner, som kan vara ett bra sätt att locka katten till att dricka mera vatten.

Taurin

Aminosyran taurin är en viktigt faktor att hålla utkik efter när man väljer kattmat. Taurinet är livsviktigt för katter och de måste få i sig detta regelbundet genom kosten. Brist på denna aminosyra leder hos katten bland annat till tand- och pälslossning och i värsta fall till blindhet.

Kattfoder bäst i test

Nedan utser vi våra favoriter just nu. De är de alternativ vi tycker är bäst inom kategorierna blötfoder, torrfoder och specialfoder för din katt.

Bästa premiumfoder

Det allra bästa torrfodret i premiumklassen är Mästers Katt Gourmet Kyckling. Detta foder tillverkas i Sverige och görs på kvalitativa råvaror som uppfyller kattens alla behov av en näringsriktig kost. Detta torrfoder är rikt på protein och alla de vitaminer och nyttoämnen som katten behöver för att må bra. Att katterna tycks vara som galna i detta gourmetfoder gör inte saken sämre!

För oss som vill ge katten det allra bästa så är det skönt att ha hittat ett högkvalitativt och rent foder utan onödiga tillsatser.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Mest prisvärda

Vårt val av mest prisvärda torrfoder går till detta svensktillverkade foder. Detta är ett näringsriktigt och kvalitativt kattfoder. Fodret känns och doftar fräscht och katterna tycks älska det.

Detta foder är gjort på naturliga råvaror som är välgörande för katter i alla åldrar. Ingredienserna är näringsriktiga och tillverkaren har skippat färgämnen och tillsatser som inte tillför någon nytta för katten. Detta foder har en hög smältbarhet och främjar en god hälsa i mage och tarm. Fungerar utmärkt även till kastrerade och steriliserade katter.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Bästa blötfodret

Mjau kattmat

Mjau är ett säkert och välbeprövat svenskt kattmatsmärke som är en favorit hos oss som gör Kattgalen.se. Kattmaten kommer i olika utföranden men vår favorit är de praktiska portionspåsarna. Enligt vår erfarenhet hinner kattmaten ofta bli dålig om man köper större burkar. På så sätt sparar man ändå pengar på att använda dessa portionspåsar. Denna produkt innehåller inte tillsatser av spannmål eller socker. Den är rik på det nödvändiga taurinet samt har en bra halt av protein och fett.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Tredjeplatsen

Applaws torrfoder

En välförtjänt tredjeplats till Applaws torrfoder. Applaws är en stor och välkänd tillverkare som gör näringsriktig kattmat. Produkten har ett högt proteininnehåll och man tillsätter inget spannmål. Applaws mål är att till innehåll efterlikna kattens naturliga föda så som den hade sett ut om den levt i det fria. Den innehåller naturliga omega 3 och 6-fettsyror som är bra för kattens hälsa och ger en blank päls. För övrigt innehåller den alla näringsämnen som katten behöver för att leva att gott och friskt liv.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa billiga kattmaten: Four Friends

Att hitta ett billigt kattfoder som också är bra kan vara något av ett konststycke. Att köpa allt för billig kattmat är något vi måste avråda ifrån. De allra billigaste produkterna man kan hitta har så gott som alltid ett riktigt dåligt innehåll av bristande kvalitet. Budgetmärkena innehåller mycket spannmål och fett och har en låg halt av protein. Visst kan man låta katten äta billig skräpmat någon gång utan att det får några konsekvenser. Att låta katten leva på en lågkvalitativ kost är dock inte att rekommendera. På sikt riskerar dålig mat att påverka kattens hälsa negativt. Därför blev vi glada när vi upptäckte hur bra kattmaten från Four Friends är. Detta är en riktigt prisvärd kattmat som ger hög kvalitet till ett förhållande vis lågt pris. Vi har sett produkter med liknande innehåll som kostar betydligt mer på marknaden.

Four Friends kattmat är mycket populär bland kattägare tack vare dess näringsriktiga innehåll och överkomliga pris. Lyckligtvis är den även omtyckt av katterna själva. Four Friends kattmat verkar nämligen gå hem hos de flesta katter. Four Friends kattmat har alltid ett högt innehåll av kött, och därmed protein. Den exakta kötthalten skiljer sig lite beroende på vilken smak man väljer. Vi kan dock konstatera att man gör ett bra val vilken av produkterna man än väljer. Tillverkaren har bra versioner speciellt för kattungar, seniora katter och såklart även för vuxna katter som behöver ett hälsosamt intag av näringsämnen.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa torrfodret för den kräsna katten: Orijen Cat 6 Fish

Om man vill ge katten det allra bästa så kan jag rekommendera att man testar detta utmärkta torrfoder från kvalitetstillverkaren Orijen. Detta torrfoder är även bra att testa om man har haft problem med att katten varit kräsen med att äta andra fabrikat. Just denna produkt tycks nämligen vara väldigt älskad av många katter. Om man läser omdömen från vanliga användare lämnat i olika butiker online så ser man snabbt att många katter tycks älska just detta foder.

Detta är ett mycket nyttigt foder helt utan spannmål. Fodret innehåller kött från hela 6 olika sorters fiskar. Fodret doftar friskt av fisk, något som förmodligen bidrar till att många katter blir som tokiga när det serveras. Det faktum att fisken fiskats i vilda bestånd på ett hållbart sätt bidrar till att det känns bra att köpa detta foder till katten, även om det är lite dyrare än genomsnittet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Arken Zoo

Blötmat utan spannmål: Tundra

Den bästa blötmaten utan spannmål tycker vi kommer från Tundra. Något som också är bra med Tundras kattmat är att den passar katter oavsett ålder. Man kan därför ge kattungen Tundra och fortsätta med samma märke även när katten blir äldre. Tundras kattmat tycks även ha en god smak och lukt då de flesta katter verkar föredra denna mat över många andra märken.

Denna kattmat är helt fri från spannmål, något som är väldigt nyttigt för katten. Spannmål är något som tillsätts många billigare produkter, men är alltså helt onödigt, och inte sällan även skadligt för katten på sikt. Det känns därför bra att ge katterna en produkt som denna som man vet gör gott för dem. Tack vare att Tundra gjort sig av med spannmålet så har denna kattmat en låg halt av kolhydrater. Faktum är att Tundras kattmat innehåller 62-70% beroende på produkt. Detta är ett mycket hög kötthalt som slår de flesta andra produkterna på marknaden. Tundra finns i flera olika smaker och både som blötfoder och som torrfoder.

Mer läsning

Råd och röns test av av förekomst av mögelgifter i kattfoder

https://www.radron.se/tester/boende-tradgard–husdjur/kattmat/