Bästa klösträdet 2024

Varför behöver katten ett klösträd?

klösträd

Klösträdet har många olika funktioner, och finns i många olika storlekar och utföranden. För katten uppfyller klösträdet flera av dess mest grundläggande behov.

Utkiksplats

Katter söker sig ofta till upphöjda sitt- och liggplatser där de kan få en god överblick över omgivningen. Det hör till kattens naturliga beteende att vilja ha koll på sitt territorium. Andra katter eller djur kan utgöra ett hot så det gäller att ständigt vara på sin vakt. Att ha överblick ger ett övertag och gör att katten känner sig trygg.

Gömställe

Många klösträd har även små ”hus” där katten kan krypa in och sitta och titta ut genom den lilla gluggen. Katter behöver flera olika ställen där de kan ta sin tillflykt om de vill vara ifred. Att ha ett eller flera sådana ställen på klösträdet är en bra ide. Många katter känner sig trygga av att vara omgivna av tak och vägg i ett trång lite kryp in där de själva bara får rum. Då kan katten slappna av och känna sig ohotad. Samtidigt är det många katter som föredrar utkiksplatsen på klösträdet framför gömställena. Alla katter är olika, men det är ändå bra att möjligheten finns att krypa in och få vara ifred för en stund.

Klösobjekt

Katter har ett behov av att klösa på saker. I naturen får de sitt behov tillgodosett genom bara att bara aktiva och till exempel klättra i träd. Är katten däremot inomhus mycket så är det vanligt att den klöser på diverse möbler. Klösträd är designade för att vara behagliga för katten att klösa och klättra i. Klösträdet fyller även en funktion i det faktum att den kan avleda katten från att klösa på inredningen. En del katter håller sig till sitt klösträd medan andra gillar att klösa både på sitt träd och på allt annat. I sämsta fall så får klösträdet åt åtminstone ta en del av klöstiden, på så sätt avlastar den bördan för dina övriga möbler. Se även klosax, om du har en innekatt.

Placering

Klösträdet bör placeras på så sätt att den finns nära till hands när katten känner för att klösa på något. Katter har ofta behov av att sträcka på sig och sätta klorna i något när de har legat och vilat, därför kan det vara bra att ha klösträdet i närheten av kattens mest använda liggplatser. Om man har ett hem med många rum så är det så klart inte så lätt att placera ett och samma träd så att det alltid är nära till hands. Därför kan det vara bra med flera klösträd, alternativ lite enklare klösbrädor strategiskt utplacerade.

Klösträdet bör också stå på ett sätt så att katten har glädje av sina utkiksplatser. Trädet kan med fördel stå mot en vägg så att katten får hela rummet ”framför” sig när det sitter på sin utkiksplats. Om klösträdet står inklämt någonstans eller skymt bakom något annat objekt så fyller det helt enkelt inte sin tänkta funktion.

Tänka på när man köper klösträd

Ju större och högre klösträd desto bättre. Katten kan springa runt på de olika plattformarna och klättra upp och ner. Detta ger omväxling för katten och ger den möjlighet att hålla sig stimulerad. En av poängerna med ett klösträd är att katten ska kunna använda sig av det för att kunna sträcka på sig. Den/de nedersta klöspelarna bör därför vara minst lika långa som kattens kropp i utsträckt tillstånd så att katten kan sträcka på sig ordentligt utan problem. Ett tips kan också vara att inte välja ett allt för billigt klösträd. Du vill ju ha ett träd som är stabilt och som håller länge. De allra billigaste modellerna kan vara ganska rangliga. Så klart är det en fördel att köpa ett snyggt klösträd som passar in i inredningen och som du inte tröttnar på. Fler snygga möbler för katten hittar du i vår artikel om kattmöbler.

Bäst i test: Tass och Svans Klösträd Stor

Det stora klösträd som vi tycker allra bäst om just nu kommer från Tass och Svans. Detta är ett klösträd av hög kvalitet som står stabilt på sin plats. Produkten är enkelt att montera och när man är färdig så har man en mycket robust klösmöbel som tål en eller flera busiga katter.

Förutom robustheten så gillar vi verkligen utseendet på detta klösträd. Produkten har diskreta, ljusa och naturliga färger som gör att den passar in i vilket hem som helst. Denna möbel är till stor del gjord av slittåliga naturmaterial. Materialvalen känns som ett bra miljöval samtidigt som man får en produkt som tål att klösas på utan att den blir sliten eller ful. Med sin höjd på 141 cm så erbjuder detta klösträd en bra och relativt hög utkiksplats för den nyfikna katten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Andraplatsen: Klösträd Corner

Vår andraplats går till ett riktigt snyggt och kvalitativt klösträd som gör katterna, såväl som husse och matte glada.

Detta är ett nätt och platsbesbarande klösträd som känns fantastiskt mjukt för katten att uppehålla sig i. Hela klösträdet är täckt med mjuk plysch och liggplatserna har extra stoppning som gör det oemotståndligt skönt för katten att lägga sig.

Detta är ett klösträd av hög kvalitet som gör sig bra i vilket hem som helst. Pelarna är täckta med klösvänlig sisal. Både pelare och andra ytor känns mycket kvalitativa och tåliga för slitage i form av klös. Detta klösträd kommer kunna hålla under lång tid framöver, även om man har busiga katter.

Vi gillar verkligen variationen i denna produkt. Trots att trädet är slimmat så finns det flertalet plattformar och sitt- och liggytor. Att klösträdet är ett av de snyggaste vi sett gör heller inte saken sämre.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Tredjeplatsen: Klösträd Nanuk

Vi gillar verkligen denna fina skapelse med namnet Nanuk. Denna produkt är inte bara fin att titta på, den är även väldigt stabil och funktionell. Ett problem som vi märkt av med många lite billigare klösträd är att de ofta är ganska svåra att få stabila. Inte sällan känns de rangliga, särskilt om katten använder dem ofta. Därför blev vi glada när vi hittade denna modell som har en oslagbar kvalitet till ett bra pris. Detta klösträd känns väldigt robust när man väl fått upp det.

Hyllorna på detta klösträd är täckta med jute, något som vi tycker är både snyggare och bättre än plysch. Tack vare bra materialval så är denna klösmöbel enkel att städa. I denna produkt finns flera hyllor att vara på samt massor med klösmöjligheter. Trädet har även en ombonad sovplats som katterna älskar att sova i. En riktigt testvinnare helt enkelt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa premiumprodukt: Klösmöbel Kattens No 1 Q100

Detta är en riktigt lyxig produkt för den som är beredd att betala för att få det allra bästa. Anledningen till att vi inte sätter just detta klösträd på förstaplatsen är det faktum att det kostar lite extra i inköp. Ett funktionsdugligt klösträd behöver inte kostar skjortan, men är man beredd att betala för premiumkvalitet så är denna produkt det bästa valet. En fördel med att köpa detta träd från Kattens No 1 är att man får en mycket stabil produkt som garanterat kommer hålla i längden.

Denna produkt har flertalet utkiksplatser och kryp in. Modellen har extra tjocka pelare och skruvfästena är förstärkta, vilket gör att produkten inte blir ostabil efter något år, något som vi sett hos allt för många av konkurrenternas modeller.

Vi gillar verkligen designen på detta klösträd, det ser verkligen snyggt och påkostat ut. En god nyhet med denna produkt är att materialen är mycket tåliga för kattens klösande, något som gör att modellen ser fräsch ut även efter flera års klösande.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa vägghängda klösträd

Dolomit vägghängt klösträd är mycket kvalitativt, och dessutom ett bra budgetval. Om du vill ha ett billigare träd eller kanske behöver ytterligare ett klösträd så är detta träd ett bra val.  En fördel med detta träd är att det monteras på väggen vilket frigör golvyta.  Trädet är av bra kvalitet och det är riktigt snyggt med sina vita tvättbara plyschdynor.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet