Bästa klösträdet 2023

Varför behöver katten ett klösträd?

klösträd

Klösträdet har många olika funktioner, och finns i många olika storlekar och utföranden. För katten uppfyller klösträdet flera av dess mest grundläggande behov.

Utkiksplats

Katter söker sig ofta till upphöjda sitt- och liggplatser där de kan få en god överblick över omgivningen. Det hör till kattens naturliga beteende att vilja ha koll på sitt territorium. Andra katter eller djur kan utgöra ett hot så det gäller att ständigt vara på sin vakt. Att ha överblick ger ett övertag och gör att katten känner sig trygg.

Gömställe

Många klösträd har även små ”hus” där katten kan krypa in och sitta och titta ut genom den lilla gluggen. Katter behöver flera olika ställen där de kan ta sin tillflykt om de vill vara ifred. Att ha ett eller flera sådana ställen på klösträdet är en bra ide. Många katter känner sig trygga av att vara omgivna av tak och vägg i ett trång lite kryp in där de själva bara får rum. Då kan katten slappna av och känna sig ohotad. Samtidigt är det många katter som föredrar utkiksplatsen på klösträdet framför gömställena. Alla katter är olika, men det är ändå bra att möjligheten finns att krypa in och få vara ifred för en stund.

Klösobjekt

Katter har ett behov av att klösa på saker. I naturen får de sitt behov tillgodosett genom bara att bara aktiva och till exempel klättra i träd. Är katten däremot inomhus mycket så är det vanligt att den klöser på diverse möbler. Klösträd är designade för att vara behagliga för katten att klösa och klättra i. Klösträdet fyller även en funktion i det faktum att den kan avleda katten från att klösa på inredningen. En del katter håller sig till sitt klösträd medan andra gillar att klösa både på sitt träd och på allt annat. I sämsta fall så får klösträdet åt åtminstone ta en del av klöstiden, på så sätt avlastar den bördan för dina övriga möbler. Se även klosax, om du har en innekatt.

Placering

Klösträdet bör placeras på så sätt att den finns nära till hands när katten känner för att klösa på något. Katter har ofta behov av att sträcka på sig och sätta klorna i något när de har legat och vilat, därför kan det vara bra att ha klösträdet i närheten av kattens mest använda liggplatser. Om man har ett hem med många rum så är det så klart inte så lätt att placera ett och samma träd så att det alltid är nära till hands. Därför kan det vara bra med flera klösträd, alternativ lite enklare klösbrädor strategiskt utplacerade.

Klösträdet bör också stå på ett sätt så att katten har glädje av sina utkiksplatser. Trädet kan med fördel stå mot en vägg så att katten får hela rummet ”framför” sig när det sitter på sin utkiksplats. Om klösträdet står inklämt någonstans eller skymt bakom något annat objekt så fyller det helt enkelt inte sin tänkta funktion.

Tänka på när man köper klösträd

Ju större och högre klösträd desto bättre. Katten kan springa runt på de olika plattformarna och klättra upp och ner. Detta ger omväxling för katten och ger den möjlighet att hålla sig stimulerad. En av poängerna med ett klösträd är att katten ska kunna använda sig av det för att kunna sträcka på sig. Den/de nedersta klöspelarna bör därför vara minst lika långa som kattens kropp i utsträckt tillstånd så att katten kan sträcka på sig ordentligt utan problem. Ett tips kan också vara att inte välja ett allt för billigt klösträd. Du vill ju ha ett träd som är stabilt och som håller länge. De allra billigaste modellerna kan vara ganska rangliga. Så klart är det en fördel att köpa ett snyggt klösträd som passar in i inredningen och som du inte tröttnar på. Fler snygga möbler för katten hittar du i vår artikel om kattmöbler.

Klösträd bäst i test

Klösträd Trend är enligt oss på kattgalen bästa klösträdet just nu. Denna klösmöbel är av hög kvalitet till ett lågt pris. Klösträdet är gediget och hållbart och samtidigt snyggt. Det är inte fel att investera i ett lite dyrare klösträd än detta, men vi vill ändå framhålla denna klösmöbel just därför att du får en så pass bra möbel för pengarna.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa budgetval

Dolomit vägghängt klösträd blir vårt bästa budgetval. Om du vill ha ett billigare träd eller kanske behöver ytterligare ett klösträd så är detta träd ett bra väl.  En fördel med detta träd är att det monteras på väggen vilket frigör golvyta.  Trädet är av bra kvalitet och det är riktigt snyggt med sina vita tvättbara plyschdynor.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat