Bästa kattlådan 2023

Det finns många olika typer av kattlådor, i värsta fall får man pröva sig fram innan man hittar rätt. En del katter kan nämligen vara kräsna. Men för de allra flesta så går det säkerligen bra med de flesta typer. Det man dock bör tänka på är att skaffa en låda av passande storlek. Lådan får inte vara för liten för katten, det måste vara gott om utrymme att göra sina behov. En allt för liten låda kan göra att katten ratar lådan. Självklart kan lådan även i extrema fall vara för stor för att katten ska känna sig bekväm. En för stor låda med höga kanter kan till exempel visa sig vara skrämmande för en kattunge eller liten katt att ta sig in i.

En annan sak man bör tänka på är hur många kattlådor man behöver. Många katter föredrar att ha tillgång till två lådor. Har man fler katter än en så kan man behöva fler än två.

Bäst i test

Bästa val: Modkatt kattlåda

Detta är den bästa kattlåda vi testat. En superintelligent design som eliminerar alla problem med kattsand i bostaden. Katten går in och ut via hålet i taket. Eventuell sand som fastat på kattens tassar kommer trilla av när den hoppar upp på taket på vägen ut. Kattlådan är dessutom en av de absolut snyggaste vi sett. Till denna låda ingår en tvättbar liner och en spade som kan hängas på utsidan.

Modkatt kattlåda

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Bästa budgetalternativ: Nestor kattlåda

En kattlåda med bra och smart design som minimerar risken att kattsand trillar ut. Lådan är något plastig men det får man stå ut med med tanke på det låga priset. Fronten är uppfällbar vilket möjliggör smidig rengöring av lådan utan att behöver lyfta av hela överdelen.

Nestor kattlåda

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa öppna kattlådan: Delio

Vi på kattgalen föredrar definitivt de två täckta lådorna ovan men skulle de inte fungera med din katt (en del katter känner sig helt enkelt inte trygga med att gå in i en låda med tak) så är detta ett bra alternativ. Denna låda har en hög kant som fångar upp mycket av den sand sprätts iväg när katten gräver. Den har även ett trappsteg som effektivt fångar upp den sand som katten drar med sig då den hoppar ut ur lådan.

Delio kattlåda

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Täckt eller öppen kattlåda

Det finns två huvudtyper av kattlådor, de som är som ett hus som katten går in i genom en öppning, täckta kattlådor, och de som är öppna. De täckta kattlådorna kan se ut på lite olika sätt och är framför allt bra eftersom de håller kattsanden kvar i lådan. Om katten gräver och sprätter mycket i sanden så är det nämligen bra att ha en täckt låda eftersom katten i den öppna lådan lätt kan lyckas sprätta ur sanden över lådkanten och ut i bostaden.

Tyvärr finns det katter som som sprätter runt så mycket i lådan att de även ibland lyckas sprätta ut sanden genom öppningen i lådan trots att man skaffat en täckt låda. Det finns därför lådor på marknaden där själva öppningen är i taket så att katten får hoppa in och ut ur lådan via taket. Denna typ av lådor löser effektivt problemet så att sanden håller sig i lådan. Problemet med kattlådor med öppningen i taket är att det ökar svårighetsgraden för katten att gå på toaletten, vilket så klart ökar risken att de väljer att gå någon annanstans. Det ska även sägas att denna typ av låda inte är något för åldrade katter utan bara för friska viga katter.

Täckta lådor har egentligen bara fördelar mot den öppna lådan så länge katten accepterar dem. Vissa katter känner sig dock otrygga med att gå in i en låda med tak och väggar varför man kan bli tvungen att välja den otäckta lådan.

Föredrar din katt att uträtta sina behov utomhus? Kanske läge att skaffa en kattlucka eller en kattsele?