Bästa kattlådan 2023

Det finns många olika typer av kattlådor, i värsta fall får man pröva sig fram innan man hittar rätt. En del katter kan nämligen vara kräsna. Men för de allra flesta så går det säkerligen bra med de flesta typer. Det man dock bör tänka på är att skaffa en låda av passande storlek. Lådan får inte vara för liten för katten, det måste vara gott om utrymme att göra sina behov. En allt för liten låda kan göra att katten ratar lådan. Självklart kan lådan även i extrema fall vara för stor för att katten ska känna sig bekväm. En för stor låda med höga kanter kan till exempel visa sig vara skrämmande för en kattunge eller liten katt att ta sig in i.

En annan sak man bör tänka på är hur många kattlådor man behöver. Många katter föredrar att ha tillgång till två lådor. Har man fler katter än en så kan man behöva fler än två.

Bäst i test: Moderna Mega Deluxe Kattlåda

För den som kan spendera någon eller några hundralappar extra för att få det bästa så kan vi rekommendera denna kattlåda med namnet Moderna Mega Deluxe. Denna kattlådan är extra rymlig, något som gör det enklare för husse och matte att rengöra den. Den lite större storleken gör också att den passar för precis alla kattraser.

En stor fördel med denna produkt är förutom dess rymliga design att den är luktfri. Tack vare dess design och utformning på tak så stannar lukten i kattlådan. Dess höga kant gör också att kattsanden stannar i lådan i alla lägen. Luckan håller tätt mot lukt och sprättande kattsand. Samtidigt som luckan är tätförslutande så tycks den vara intuitivt lätt för katten att öppna.

Detta är en mycket genomtänkt design, vi gillar särskilt förvarings luckan i taket där man exempelvis kan ha spade och plastpåsar. Denna kattlåda känns lite lyxigare än de andra modellerna vi testat. Positivt är även att den är gjord på återvunnet material och att den är fri från BPA.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Arken Zoo

Bästa mellanprisval: Kattlåda Nestor 

Detta är en mycket prisvärd kattlåda som har det mesta som man kan begära av en produkt i denna mycket överkomliga prisklass. Något vi särskilt gillar med just denna modell är att bottenlådan har relativt hög kanter, något som gör att allt som ska stanna i lådan hålls kvar i lådan. Själva taket gör så klart även sitt till att katten inte kan sprätta ut någon sand på golvet.

En del av fronten på denna modell är uppfällbar, något som gör det väldigt smidigt att städa lådan. Med fronten uppfälld så kommer man åt så mycket man behöver för att kunna städa på ett enkelt sätt. Eftersom du inte behöver lyfta av hela överdelen så går rengöringen mycket smidigare än i andra kattlådor.

Denna kattlåda luktar knappt något alls och detta är tack vare att överdelen har ett inbyggt kolfilter som absorberar all dålig lukt. Filtret är smidigt att byta när det gamla gjort sitt.

Detta är en kvalitativ kattlådan som kommer till ett relativt billigt pris om man jämför med många andra lådor vi sett. Lådan har en design som är praktisk både för katt och kattägare. Kattlåda Nestor är i vårt tycke precis lagom stor, det finns gott om även för stora katter i lådan, samtidigt som den inte tar för mycket yta i anspråk.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa billiga alternativet: Kattlåda Vico

Detta är en riktigt billig kattlåda som dock är funktionell och hållbar. Denna låda kostar bara ett par hundralappar i inköpspris, vi kan därför inte klaga allt för mycket på att den ser lite plastig ut. Lådan känns dock väldigt slittålig och den är praktisk både för katt och även för husse och matte när den ska rengöras. Bottenlådan är relativt hög, något som motverkar spill. Själva luckan är avtagbar om man inte tycker den behövs. När man ska rengöra lådan kan man göra det lite snabbt genom öppningen. Om man behöver göra en större städning så kan man enkelt lyfta av överdelen för att få bättre åtkomst till hela lådan.

Denna billig kattlåda har det mesta man kan begära av en produkt i denna billiga prisklass. Lådan finns i en mängd olika färger, så det är inte svårt att hitta en personlig favorit.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa öppna kattlådan: Delio

Vi på kattgalen föredrar definitivt de två täckta lådorna ovan men skulle de inte fungera med din katt (en del katter känner sig helt enkelt inte trygga med att gå in i en låda med tak) så är detta ett bra alternativ. Denna låda har en hög kant som fångar upp mycket av den sand sprätts iväg när katten gräver. Den har även ett trappsteg som effektivt fångar upp den sand som katten drar med sig då den hoppar ut ur lådan.

Delio kattlåda

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Kattlåda Hop In 

Den bästa kattlådan med öppning i taket tycker vi är denna modell kallad Hop In. Denna kattlåda är egentligen inget speciellt på pappret, den har en enkel design och är gjord av plast, priset är dessutom lågt. Modellen har dock en vinnande design som gör det enkelt för katten samtidigt som den förhindrar att kattsand sprids i hemmet. Vissa katter har nämligen en tendens att oförtröttligt sprätta kattsand omkring sig. Med endast en mindre öppning i taket blir det med denna kattlåda i princip omöjligt för katten att sprätta sanden ur lådan. Locken på lådan har små hål och sluttar ner mot det stora hålet, detta gör att de små korn som kan fastna på kattens tassar avlägsnas när han eller hon tar sig ur lådan.

Denna kattlåda är även perfekt för de katter som står och kissar eller som kissar bakåt. Eftersom katten är omgiven av lådan så blir det inget skvättande utanför kattlådan. Detta är en relativt stor kattlåda som passar för alla raser. Den stora storleken bidrar också till att göra katten bekväm med att ta sig in via hålet i taket. Produkten finns i flera olika färger.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Täckt eller öppen kattlåda

Det finns två huvudtyper av kattlådor, de som är som ett hus som katten går in i genom en öppning, täckta kattlådor, och de som är öppna. De täckta kattlådorna kan se ut på lite olika sätt och är framför allt bra eftersom de håller kattsanden kvar i lådan. Om katten gräver och sprätter mycket i sanden så är det nämligen bra att ha en täckt låda eftersom katten i den öppna lådan lätt kan lyckas sprätta ur sanden över lådkanten och ut i bostaden.

Tyvärr finns det katter som som sprätter runt så mycket i lådan att de även ibland lyckas sprätta ut sanden genom öppningen i lådan trots att man skaffat en täckt låda. Det finns därför lådor på marknaden där själva öppningen är i taket så att katten får hoppa in och ut ur lådan via taket. Denna typ av lådor löser effektivt problemet så att sanden håller sig i lådan. Problemet med kattlådor med öppningen i taket är att det ökar svårighetsgraden för katten att gå på toaletten, vilket så klart ökar risken att de väljer att gå någon annanstans. Det ska även sägas att denna typ av låda inte är något för åldrade katter utan bara för friska viga katter.

Täckta lådor har egentligen bara fördelar mot den öppna lådan så länge katten accepterar dem. Vissa katter känner sig dock otrygga med att gå in i en låda med tak och väggar varför man kan bli tvungen att välja den otäckta lådan.

Föredrar din katt att uträtta sina behov utomhus? Kanske läge att skaffa en kattlucka eller en kattsele?