Bästa torrfodret för katten: Bäst i test 2024

Torrfoder

Det finns en uppsjö av olika märken och typer av kattfoder där ute. Självklart vill man ge sin kära katt ett bra foder som gör att katten kan hålla sig pigg och frisk och få i sig alla de näringsämnen den behöver. Nedan tipsar vi om några riktigt bra produkter som vi testat med goda resultat. Vi har gjort en sammanvägning av pris och kvalitet för att hitta några torrfoder som är både prisvärda och näringsriktiga.

Bäst i test premiumfoder: Mästers Katt Gourmet Kyckling

Ett av de bästa premiumbetonade fodren man kan ge sin katt är Mästers Katt Gourmet. Detta är ett foder som tycks vara oerhört uppskattat av de flesta katter. Den stora fördelen ligger dock inte bara i smaken utan även i att detta är ett mycket nyttigt svensktillverkat foder av högsta kvalitet. Fodret har ett högt proteininnehåll och är rikt på de vitaminer och näringsämnen en katt behöver för att kunna leva hälsosamt livet ut.

Detta foder är gjort på de bästa råvarorna och är fritt från onödiga tillsatser. Detta är en produkt för oss som vill ge det allra bästa till katten. Mästers Katt Gourmet kostar mer än många andra foder, men vi tycker helt klart att det är värt sitt pris om man ser till den kvalitet man faktiskt får för pengarna.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Mest prisvärda: Mästers Komplett Katt

Detta är ett näringsriktigt och kvalitativt foder som är framtaget för ge katten allt den behöver utan att man ska behöva lägga till några som helst tillskott till fodret. Mästers Katt är ett svensktillverkat allroundfoder som passar till vuxna katter av alla raser. Fodret lämpligt till kastrerade och steriliserade katter, men kan även ges till dem som inte är det.

Mästers Katt foder är gjort på högkvalitativa råvaror, något som vi på lång sikt tror främjar kattens hälsa och välmående. Produkten innehåller mängder av vitaminer och andra välgörande ämnen såsom fruktooligosackarider som hjälper till att skapa en hälsosam tarmhälsa och som stärker kattens imunförsvar.

Detta foder innehåller en stor andel kött och fiskprodukter, något som kan förklara varför produkten är så omtyckt av katterna. Vad som är gott är även i detta fall lyckligtvis också hälsosamt.

Detta högkvalitativa foder uppfyller alla kriterier vi har på ett riktigt bra foder för den vuxna katten!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Bästa för kattunge: Carnilove Kitten

Detta är det bästa torrfodret för kattungar som vi testat. Detta foder är speciellt utformat efter kattungars och ungkatters speciella behov. Fodret har all den näring som behövs för att katten ska växa och utvecklas på bästa möjliga sätt.

Något vi gillar med denna produkt är att den är helt fri från spannmål och potatis. Dessa ingredienser tillsätts ofta till kattfoder för att tillverkarna ska spara pengar. Dock är spannmål och potatis inte något som finns i kattens naturliga diet. Spannmålet kan istället ställa till problem med kattens mage och är alltså helt onödigt att katten får i sig.

Detta foder är väldigt rikt på näringsämnen. En ung katt måste tillgodose sig med många av dessa näringsämnen medan den växer. Carnilove Kitten är bland annat rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter som behövs för en mängd olika saker, såsom tillväxt av skelett och muskler, men även för att hålla immunsystemet starkt. Just denna denna produkt är något av en favorit bland katterna. Maten har en stort innehåll av protein och råvarorna lax- och kalkonkött är bevisligen något som smakar väldigt gott för katten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Arken Zoo

Bästa spannmålsfria för steriliserad katt: Purenatural Cat Grain Free

Detta är en produkt som blivit allt mer populär bland kattägare på senare tid. När man granskat innehållsförteckningen så är det inte så svårt att förstå varför detta torrfoder går hem bland både djurägare och katter. Detta foder innehåller en stor andel protein, från källorna kycklingkött, lax och tonfisk. Man har här lyckats göra ett välsmakande foder utan många av de tillsatser som man ser i andra torrfoder. Man har exempelvis skippat de färgämnen och konserveringsmedel som regelmässigt tillsätts många foder. Detta foder är även utan tillsatt koksalt, istället kommer det salt som behövs från de naturliga råvarorna i produkten.

Just denna produkt är speciellt framtagen för vuxna katter som är steriliserade. Bland annat har man anpassat energiinnehållet så att man inte riskerar att göra katten överviktig. Produkten är även berikad med aminosyran L-Karnitin som som hjälper katten bibehålla en hälsosam vikt. I fodret finns även probiotika och fibrer som hjälper matsmältningsprocessen.

Detta är ett riktigt bra, och förvånansvärt nog, relativt sett billigt torrfoder som främjar en god långsiktig hälsa hos den vuxna katten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Arken Zoo

Bäst för den äldre katten: Applaws senior

Den lite äldre katten har speciella behov som kan tillgodoses genom en något justerad kost. Denna produkt från Applaws har till syfte att bromsa åldrandeprocessen och upprätthålla en god hälsa hos den mogna katten.

Vi tycker att Applaws har lyckats bra i att skapa ett bra torrfoder som är fritt från spannmål. Denna produkt har en mängd tillsatta näringsämnen, vitaminer och mineraler som säkerligen gör gott för den åldrande katten. Denna produkt har en relativt stor andel kött, vilket såklart är positivt för alla katter oavsett ålder. Tack vare den höga kötthalten har man inte tillsatt något taurin, något som görs i en del andra foder.

Något vi gillar med denna produkt är att den är relativt naturlig utan en massa tillsatta smak- eller färgämnen eller konserveringsmedel för den delen. Alla onödig tillsatser kan alltid vara en negativ faktor för kattens hälsa på sikt, så vi föredrar därför så naturliga produkter som bara möjligt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa billiga torrfodret: Iams Cat Adult

Detta är ett billigt men bra torrfoder för katten. Om man ser till vad man får för pengarna så är Iams Cat Adult ett bra köp. Det finns självklart en gräns för hur lågt man kan komma ner i pris för maten om man samtidigt vill att den ska vara bra för katten. Iams torrfoder tycker vi har en bra balans mellan kvalitet och pris.

Detta torrfoder håller en hög proteinhalt och har samtidigt inga tillsatta ämnen för konservering, smak eller färg. Produkten har dessutom rikliga halter av omega 3 och omega 6 som är bra för hud och päls. Detta foder är också rikt på E-vitamin som är essentiellt för immunförsvaret.

Fodret från Iams har fått högsta betyg av många de användare som testat det. Det är så klart positivt att läsa många omdömen som säger att katten älskar just detta foder.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Arken Zoo

Vilket torrfoder passar bäst för katter med känslig mage?

Vi gillar fodret Taste Of the Wild Rocky Mountain som vi skriver om ovan. Det tycks fungera bra även för lite känsligare katter. Just foder med fågel eller fisk är oftast ett bra val om katten har lite problem med matsmältningen eftersom de valen är mer lättsmälta. Om katten har en känslig mage bör man undvika foder med ox- eller griskött eftersom de kan vara lite svårare att bryta ner.

Det finns även många bra specialfoder för katter med känslig mage eller allergier. Om din katt har problem med matsmältningen kan vi rekommendera att man rådgör med sin veterinär för att få tips på foder eller tillskott som kan passa för just din katts problematik.

Fördelar för tand- och munhälsan

Vi rekommenderar att man använder sig av en varierad kost för katten. Detta innebär att man med fördel kan variera sig mellan exempelvis torrfoder och blötmat. Just torrfoder har en hel del fördelar som gör att man inte bör utesluta detta från kattens diet. En fördel med torrfodret är just hårda torra konsistens. Eftersom katten behöver tugga lite extra på maten så har denna process fördelaktiga effekter på både tänder och munhälsa i allmänhet. Den knapriga konsistensen på fodret gör att det rengör kattens tänder samtidigt som katten tuggar på det. Genom att tugga på det lite knaprigare fodret så tas plack och tandsten undan för undan bort från kattens tänder.

Äldre recensioner

Tundra kattfoder kalkon & vilt

Många av de bättre kattfodren på marknaden försöker att få till ett foder som är så likt kattens naturliga föda som möjligt. Det vill säga hur katten normalt sett skulle äta i det vilda. Detta är något som Tundra lyckas väldigt bra med. Många av de lite billigare kattmatsmärkena har allt för mycket mänsklig föda i sin kattmat, som till exempel spannmål. Spannmål är som bekant något vi människor äter i mängder, men i en vildkatts diet är mängden spannmål mycket liten. En vildkatt är mestadels levande bytesdjur, och endast genom vad som finns i bytesdjurens magsäckar kan katten få i sig en försvinnande liten del spannmål.

Om man tänker på vad katten äter i det vilda så förstår man att torrfodret bör ha en väldigt hög beståndsdel kött, och därmed protein. Tundra lyckas väldigt bra med detta då de har en andel råprotein som uppgår till ca 39%.

Detta torrfoder har helt skippat potatis, som är en vanlig utfyllnad i kattfoder. Därmed hålls det glykemiska indexet lågt, något som är bra för kattens hälsa. En liten del frukt och grönsaker är även tillsatt då detta är fördelaktigt för näringsupptaget.

Detta är en kattmat av hög kvalitet med bra val av råvaror och sammansättning. Positivt är även att den är prisvärd om man jämför med konkurrenternas produkter.