Bästa torrfodret för katten: Bäst i test 2023

Torrfoder

Det finns en uppsjö av olika märken och typer av kattfoder där ute. Självklart vill man ge sin kära katt ett bra foder som gör att katten kan hålla sig pigg och frisk och få i sig alla de näringsämnen den behöver. Nedan tipsar vi om några riktigt bra produkter som vi testat med goda resultat. Vi har gjort en sammanvägning av pris och kvalitet för att hitta några torrfoder som är både prisvärda och näringsriktiga.

Bästa för kattunge: Carnilove Kitten

Detta är det bästa torrfodret för kattungar som vi testat. Detta foder är speciellt utformat efter kattungars och ungkatters speciella behov. Fodret har all den näring som behövs för att katten ska växa och utvecklas på bästa möjliga sätt.

Något vi gillar med denna produkt är att den är helt fri från spannmål och potatis. Dessa ingredienser tillsätts ofta till kattfoder för att tillverkarna ska spara pengar. Dock är spannmål och potatis inte något som finns i kattens naturliga diet. Spannmålet kan istället ställa till problem med kattens mage och är alltså helt onödigt att katten får i sig.

Detta foder är väldigt rikt på näringsämnen. En ung katt måste tillgodose sig med många av dessa näringsämnen medan den växer. Carnilove Kitten är bland annat rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter som behövs för en mängd olika saker, såsom tillväxt av skelett och muskler, men även för att hålla immunsystemet starkt. Just denna denna produkt är något av en favorit bland katterna. Maten har en stort innehåll av protein och råvarorna lax- och kalkonkött är bevisligen något som smakar väldigt gott för katten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Bästa för Vuxen Katt: Tundra kattfoder kalkon & vilt

Många av de bättre kattfodren på marknaden försöker att få till ett foder som är så likt kattens naturliga föda som möjligt. Det vill säga hur katten normalt sett skulle äta i det vilda. Detta är något som Tundra lyckas väldigt bra med. Många av de lite billigare kattmatsmärkena har allt för mycket mänsklig föda i sin kattmat, som till exempel spannmål. Spannmål är som bekant något vi människor äter i mängder, men i en vildkatts diet är mängden spannmål mycket liten. En vildkatt är mestadels levande bytesdjur, och endast genom vad som finns i bytesdjurens magsäckar kan katten få i sig en försvinnande liten del spannmål.

Om man tänker på vad katten äter i det vilda så förstår man att torrfodret bör ha en väldigt hög beståndsdel kött, och därmed protein. Tundra lyckas väldigt bra med detta då de har en andel råprotein som uppgår till ca 39%.

Detta torrfoder har helt skippat potatis, som är en vanlig utfyllnad i kattfoder. Därmed hålls det glykemiska indexet lågt, något som är bra för kattens hälsa. En liten del frukt och grönsaker är även tillsatt då detta är fördelaktigt för näringsupptaget.

Detta är en kattmat av hög kvalitet med bra val av råvaror och sammansättning. Positivt är även att den är prisvärd om man jämför med konkurrenternas produkter.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Billigaste spannmålsfria torrfodret: Taste Of the Wild Rocky Mountain 

Bland de lite billigare torrfodren gillar vi denna produkt allra bäst. Detta är ett bra torrfoder av kyckling som är helt fritt från spannmål. Man vill kunna ge sin katt ett riktigt bra foder men samtidigt inte spendera en förmögenhet på kattmat. Vi blev glada när vi hittade denna produkt då vi tycker att den har en bra balans mellan kvalitet och pris.

Detta är ett bra allroundfoder som man med gott samvete kan ge till katten hela livet. Det har näringsämnen som uppfyller kattens behov i alla stadier av livet. Denna produkt är rik på antioxidanter och diverse vitaminer och mineraler som katten behöver. Positivt är även att vi upplever att katterna verkligen gillar lukten av detta foder.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Bäst för den äldre katten: Applaws senior

Den lite äldre katten har speciella behov som kan tillgodoses genom en något justerad kost. Denna produkt från Applaws har till syfte att bromsa åldrandeprocessen och upprätthålla en god hälsa hos den mogna katten.

Vi tycker att Applaws har lyckats bra i att skapa ett bra torrfoder som är fritt från spannmål. Denna produkt har en mängd tillsatta näringsämnen, vitaminer och mineraler som säkerligen gör gott för den åldrande katten. Denna produkt har en relativt stor andel kött, vilket såklart är positivt för alla katter oavsett ålder. Tack vare den höga kötthalten har man inte tillsatt något taurin, något som görs i en del andra foder.

Något vi gillar med denna produkt är att den är relativt naturlig utan en massa tillsatta smak- eller färgämnen eller konserveringsmedel för den delen. Alla onödig tillsatser kan alltid vara en negativ faktor för kattens hälsa på sikt, så vi föredrar därför så naturliga produkter som bara möjligt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Vilket torrfoder passar bäst för katter med känslig mage?

Vi gillar fodret Taste Of the Wild Rocky Mountain som vi skriver om ovan. Det tycks fungera bra även för lite känsligare katter. Just foder med fågel eller fisk är oftast ett bra val om katten har lite problem med matsmältningen eftersom de valen är mer lättsmälta. Om katten har en känslig mage bör man undvika foder med ox- eller griskött eftersom de kan vara lite svårare att bryta ner.

Det finns även många bra specialfoder för katter med känslig mage eller allergier. Om din katt har problem med matsmältningen kan vi rekommendera att man rådgör med sin veterinär för att få tips på foder eller tillskott som kan passa för just din katts problematik.

Fördelar för tand- och munhälsan

Vi rekommenderar att man använder sig av en varierad kost för katten. Detta innebär att man med fördel kan variera sig mellan exempelvis torrfoder och blötmat. Just torrfoder har en hel del fördelar som gör att man inte bör utesluta detta från kattens diet. En fördel med torrfodret är just hårda torra konsistens. Eftersom katten behöver tugga lite extra på maten så har denna process fördelaktiga effekter på både tänder och munhälsa i allmänhet. Den knapriga konsistensen på fodret gör att det rengör kattens tänder samtidigt som katten tuggar på det. Genom att tugga på det lite knaprigare fodret så tas plack och tandsten undan för undan bort från kattens tänder.