Bästa kattleksakerna 2024

En katt behöver stimulans för att må bra. För att hålla katten stimulerad är det viktigt att den har tillgång till leksaker. Det finns både leksaker katten själv kan underhålla sig med och leksaker som ägaren aktivt måste använda för att stimulera katten med. Hur mycket man behöver leka med sin katt varierar från katt till katt. Vissa katter är kan vara väldigt aktiva och lätta att leka med. Andra katter kan vara lite slöare och visa mindre intresse när man försöker leka med dem. Även om katten verkar ointresserad av att leka så bör man försöka aktivera den då och då, om den är väldigt stillasittande. Här är också stor skillnad på utekatter respektive innekatter.

Om en katt är ute en stor del av dagarna så får den sannolikt den stimulans och motion den behöver av att bara vara utomhus. I utomhusmiljön finns mängder saker att upptäcka och smådjur och insekter att jaga. Innekatter däremot får av naturliga skäl inte så mycket stimulans eller motion som de skulle behöva. Ett för stillsamt inomhusliv kan för en katt leda till både depression och andra mer fysiska sjukdomar. Det är därför viktigt att man som ägare av en innekatt aktivt uppmuntrar katten till att leka och röra sig. Vi testar i denna artikel några bra kattleksaker för att aktivera katten.

Bäst i test: LED Magic Ball

Detta är en av de roligaste kattleksakerna vi någonsin testat! LED Magic Ball är en batteridriven liten boll som på egen kraft far runt på golvet. Tack vare att bollen även har en tofs som viftar i takt med bollen rörelser så blir katten extra stimulerad att springa efter leksaken. Bollen är relativt mjuk så den är skonsam mot både katt och golv.

Detta är en interaktiv leksak av hög kvalitet. Katten kan slå till bollen och på så sätt påverka dess beteende och riktning. Bollen är mycket slittålig och hållbar och tål att tuggas på. Produkten kan laddas med hjälp av USB-kabeln, så livslängden är i praktiken obegränsad.

Att se katten jaga denna boll är mycket glädjande. LED Magic Ball gör både katt och djurägare glada!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Bästa hjärngympa: Träleksak Katt

Detta är en mycket fin leksak av trä för katten. Produkten tränar hjärna och fysik på en och samma gång. De små bollarna rullar enkelt i sina respektive spår, något som tycks fascinera katten oerhört. För att ge ytterligare motivation till leken kan man även lägga små godisbitar i spåren, något som så klart väcker kattens intresse ytterligare.

Detta är en kvalitetsleksak av mjukt trä som tål klös, och till och med bitas på. En mycket bra och rolig gåva till sin eller andras katter!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Tass och Svans

Tredjeplatsen: D&D Chase Undercover Mouse

D&D Chase Undercover Mouse är en en fantastiskt rolig leksak som kommer ge vilken katt som helst många timmar av stimulerande lek. Sätt ner denna kattleksak på golvet framför vilken katt som helst och sätt igång motorn. Vi lovar att det blir en rolig upplevelse, både för dig och din katt. D&D Chase Undercover Mouse är genialisk i sin enkelhet och med ett pris som är väldigt lågt i förhållande till den lekglädje den kan ge en katt för en längre tid framöver. Produkten består av en batteridriven motor och ett skynke i vilken en simulerad mus kryper runt. Det prasslande ljudet från skynket när musen börjar röra sig där inne kan få även de lataste katterna att bli uppspelta. Den konstgjorda musen rör sig varierande och oförutsägbart vilket bidrar till att väcka kattens jaktinstinkter. Man kan välja en av fyra hastighetsinställningar beroende på vad som passar just din katt allra bäst. En väldigt rolig leksak som inte kommer göra någon besviken.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

D&D Chase Undercover Mouse

Bästa budgetvalet: Cat catcher Da Bee

En av de de leksaker de allra flesta katter uppskattar mest är ett enkelt spö med en tråd. Genom lite hjälp av en människas hand kan en sådan kattleksak få liv och till kattens stora förtjusning fara runt överallt i hemmet. Denna typ av leksak kan man göra själv, hel gratis, exempelvis med hjälp av en pinne och lite tråd. Nackdelen kan vara att de hemmagjorda leksakerna inte är riktigt lika bra eller hållbara som om man köper dem. För den som vill ha ett bra kattspö kan vi rekommendera Cat catcher Da Bee. Det är både billigt, roligt och hållbart.

Vissa kattleksaker är väldigt billiga men också av väldigt låg kvalitet, därför tycker vi inte man ska köpa något som kostar under hundralappen. Poängen med billiga saker försvinner ju lite grann om de går sönder strax efter man köpt dem. Vad det gäller leksaker till djur så kan de även vara farliga om saker lossnar. Cat catcher Da Bee består av ett spö med en hållbar lina med ett mjukt litet bi längst ut. Denna produkt håller för en lekfull kamp med katten utan risk att något lossnar. Bara genom en enkel vridning på fingrarna som håller spöet så kan man få biet att hoppa lekfullt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Cat catcher Da Bee

Bästa foderlabyrinten: Cat It Food Maze

Ett av de smidigaste sätten att få igång en understimulerad katt på är att få katten att jobba lite för maten. Ett sätt att uppnå detta på är att skaffa en så kallad foderlabyrint. Fördelen med foderlabyrinter är att de inte kräver så mycket av husse och matte, katten kan själv hålla sig sysselsatt medan den petar fram sin mat. Foderlabyrinten kan fyllas med kattens ordinarie torrfoder eller kanske favoritgodis. Självklart får man vara vaksam på hur det går för katten, det är ju inte meningen att svårighetsgraden ska vara så hög att katten inte får i sig den mat den normalt sett äter.

Den bästa foderlabyrinten vi testat kommer från Cat It. Denna produkt är av bra kvalitet och säljs till ett väldigt överkomligt pris. En detalj som vi verkligen gillar är att man själv kan ställa in svårighetgraden för att få ut maten ur den. Detta gör att den kan ställas in för att passa vilken katt som helst. Denna produkt är perfekt för katter som behöver mer stimulans i vardagen. Den är även lämpliga att använda på överviktiga katter för att hindra dem från att hetsäta.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Foderlabyrint

Bästa billiga kattunneln: 4-vägs kattunnel

Katter älskar att springa genom trånga utrymmen, särskilt om de prasslar lite spännande. Vi kan tycka att en enkel kort tunnel kan vara lite tråkig. Om katten ser utgången redan när den springer in så blir det inte riktigt lika spännande. En stor del av spänningen för en katt ligger i att inte riktigt veta vad som döljer sig där inne, kanske är det en mus som prasslar runt hörnet. Därför blev vi glada när vi hittade denna tunnel som har hel fyra olika öppningar vilket ökar mångsidigheten för kissens lekar. Denna produkt kostar heller inte nämnvärt mycket mer än en vanlig enkel tunnel, så för oss är detta ett givet köp. Detta är en väldigt rolig leksak, med den stora fördelen att den går att vika ihop och stoppa undan. Man vill kanske inte att det ska ligga en kattunnel framme hela tiden, därför är det skönt att bara kunna ta fram den bara ibland. Att ta fram tunneln vid utvalda tillfällen gör den också mycket mer spännande för katten som annars kan tröttna.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa laserpekarleksaken: Kerbl Rotating Laser

De allra flesta katter gillar att jaga runt efter små laserpunkter på golvet som man skapar med en vanlig laserpekare. Detta kan vara ett kul sätt att leka på både för katten och för ägaren. Om katten tycker att det är så roligt att husse och matte tillslut tröttar på att själva leka med katten finns nu en rolig lösning. Kerbl Rotating Laser är som ett litet torn man sätter på golvet som sedan strålar ut en laserstråle som blir till en prick som far runt på golvet.

Detta torn skjuter ut sin laserstråle i 360 grader. Man kan ställa in tornet i tre olika lägen. Snabbt, långsamt och helt slumpmässigt. Det är mycket roligt att se hur just ens egen katt reagerar på de olika lägena. Man kan ställa in så att tornet stängs av automatiskt efter en kvart, på detta sätt får katten stimulans och motion på egen hand, utan att det går till överdrift.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Femina har gjort en artikel med fler tips på hur du aktiverar din katt.