Bästa transportburen/väskan för din katt

Att transportera en katt på en längre resa kan vara en krävande upplevelse för katten. Om man ska ta katten på en längre resa så bör man öva med lite mindre sträckor först. På detta sätt vänjer katten sig vid att sitta i buren/väskan och vid att det skumpar och låter under resan. Om en vuxen utsätts för till exempel en bilresa för första gången kan bli både rädd och åksjuk. Det bästa är att vänja katten vid transport redan när den är liten, då går det lättare att resa med katten när den är vuxen.

Hjälpmedel för att lugna katten

Om katten inte har vana av transport eller om den helt enkelt inte verkar gilla det så finns det hjälpmedel att ta till. Om en katt blir mycket stressad eller åksjuk av transporten så kan det visa sig genom att den kräks, kissar eller bajsar.

Om det inte går att lugna katten genom tillvänjning, det vill säga att man övar på att ha katten i buren eller väskan och transportera den kortare sträckor, så finns det speciella sprejer man kan ta till. Dessa sprejer finns receptfritt och verkar med hjälp av feromoner för att lugna katten. Genom att spreja några gånger i transportburen kan man göra att katten känner sig lugnare i den nya miljön. (OBS, spreja aldrig direkt på katten, utan gör det i buren eller på täcket den ska ligga på!).

Det finns även starkare receptbelagda mediciner som kan lugna och söva katten, men i de flesta fall får man avråda från sådana. Det är inte bra att medicinera katten med starka medel och det löser inte grundproblemet. Om man söver katten som kommer den vara precis lika rädd nästa gång ni ska resa. Det är därför alltid bättre att använda naturliga feromoner och att ha tålamod med katten och träna den att känna sig bekväm med transporten.

tips inför resankatt i transportbur

  • Vissa katter blir lugnare om de får se ut, andra katter blir lugna av att ha det mörkt. Testa dig fram vad som fungerar bäst för just din katt. Tänk bara på att katten ska få gott om luft, de får heller inte bli för varmt för katten.
  • Vänj katten vid transportväskan eller buren. Om du låter transportburen stå framme i hemmet innan resan så får katten en chans att bekanta sig med den i en lugn miljö. Om den bara får se buren i samband med transporten så kan den förknippa den med något dåligt. Ge gärna katten lite godis i buren och testa att stänga in den en kortare stund för att lära den att det inte är något farligt.

Det här måste du särskilt tänka på:

¨-Lämna aldrig katten ensam i bilen. Värme kan göra att din katt lider eller i värsta fall avlider.

-Katten måste kunna stå upp och vända sig om i buren. Satsa på en rymlig bur, speciellt för längre transporter.

-Tänk på att ge katten vatten under resan, annars kan den bli uttorkad.

-Vid biltransport måste kattburen stå på golvet, eller fastspänd på ett säte med hjälp av säkerhetsbältet. Kraftiga inbromsningar eller olyckor kan annars göra att buren far iväg.

-Låt aldrig katten vara lös i bilen, man vet aldrig vad en katt kan hitta på, den kan störa föraren på ett sådant sätt att en olycka kan inträffa. Det är heller långt ifrån säkert för katten själv att vara lös i en bil i rörelse.

Mer information om vad som gäller vid transport av din katt kan du läsa om hos jordbruksverket.

Transportväska bäst i test:

1. Trixie´s transportväska

Detta är en av de bästa transportäskorna för katter som man kan få tag på just nu. Väskan kommer från välkända märket Trixie och är väl testad och helt säker att transportera katten i. Denna väska har en stabil form, något som gör att man inte behöver oroa sig för att den ska kollapsa vid användning. Eftersom väskan kan öppnas framifrån, uppifrån och från sidan så kan man vara säker på att kunna hantera vilken katt som helst på bästa sätt, både när det är dags att åka och när man är framme vid sin destination. Sidorna är gjorda helt av nät, något som gör att katten får syre samtidigt som vår fyrfota vän inte överhettas där inne.

Vi gillar verkligen det faktum att denna väska har en avtagbar dyna i lammskinsimitation. Dynan är mycket fin och den är väl vadderad, vilket ger högsta komfort under resan.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

2. Transportväska/ryggsäck på hjul

Detta är bästa valet för dig som tycker det är smidigt att bära katten på ryggen. Denna produkt håller absolut högsta standard och känns mycket slittålig. Ryggsäcken går till och med bra att använda för mindre hundar eftersom den är så robust. Väskan har gott om plats för katten, och även sidofickor för packning till dig själv eller katten.

Tyget i denna ryggsäck är gjort av tåligt nylon. Väskan har två öppningar, något som underlättar vid hanteringen. Eftersom väskan även är en rullväska, och har axelremmar så kan man använda väskan på tre olika sätt, något som gör att den passar för alla lägen.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

3. Transportväska PN de luxe

Transportväska PN de luxe är en av de bästa transportväskorna just nu enligt oss på Kattgalen. Denna transportväska är rymlig och väldigt luftig. Tack vare stålram och polyesternät så får katten gott om luft och minimerar risken att den skulle bli överhettad på grund av väskan i sig. Väskan har god kvalitet och är hopvikbar när den inte används.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Transportbur bäst i test:

1. Transportbur Linus Open

Detta är en rymlig och smidig transportbur i hårdplast. Något som sticker ut med just denna produkt är det faktum att man kan öppna upp den både på kortsidan och även i taket. Man hittar snabbt det sätt att transportera katten på som är bäst för just sin egen katt. Det faktum att man kan välja hur man ska sätta i och ta ur katten ur buren underlättar mycket. Just själva takluckan kan underlätta för katter som normalt sett är svåra att transportera.

Eftersom buren är så rymlig så passar den även för större katter. Alla katter har dock nytta av att buren inte känns påträngande trång. Detta är en robust och slittålig bur av hög kvalitet som vi varmt kan rekommendera. Produkten finns i flera olika färger och utföranden. Klicka gärna på länken till återförsäljaren nedan för att se de olika modellerna.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

2. Transportbur Skudo 2

Skudo 2 är en säker transportbur i hårdplast som är godkänd att användas av de flesta flygbolag. Tack vare sin höga kvalitet så är buren även tacksam att använda vid helt vanliga landtransporter. Detta är således ett mycket bra val för oss som inte vill tumma på säkerheten när vi reser med katten.

Värt att nämna är att denna modell har ett praktiskt inbyggt förvaringsfack. Längst uppe på buren finns ett rejält handtag som man kan bära buren i. Produkten har stora ventilationshål på alla sidor. Buren blir därför sval och katten kan finna extra trygghet i det faktum att han eller hon kan titta ut åt alla håll.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

3. Capri 2

För dig som föredrar en transportbur i hårdplast så rekommenderar vi Capri 2. Capri 2 är en rymlig och kvalitativ bur.  Din katt förtjänar gott om plats på resan och kommer säkert att trivas i denna luftiga och snygga bur. Buren har en lucka du kan öppna i taket samt även praktiskt fäste för säkerhetsbältet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet