Bästa transportburen/väskan för din katt

Att transportera en katt på en längre resa kan vara en krävande upplevelse för katten. Om man ska ta katten på en längre resa så bör man öva med lite mindre sträckor först. På detta sätt vänjer katten sig vid att sitta i buren/väskan och vid att det skumpar och låter under resan. Om en vuxen utsätts för till exempel en bilresa för första gången kan bli både rädd och åksjuk. Det bästa är att vänja katten vid transport redan när den är liten, då går det lättare att resa med katten när den är vuxen.

Hjälpmedel för att lugna katten

Om katten inte har vana av transport eller om den helt enkelt inte verkar gilla det så finns det hjälpmedel att ta till. Om en katt blir mycket stressad eller åksjuk av transporten så kan det visa sig genom att den kräks, kissar eller bajsar.

Om det inte går att lugna katten genom tillvänjning, det vill säga att man övar på att ha katten i buren eller väskan och transportera den kortare sträckor, så finns det speciella sprejer man kan ta till. Dessa sprejer finns receptfritt och verkar med hjälp av feromoner för att lugna katten. Genom att spreja några gånger i transportburen kan man göra att katten känner sig lugnare i den nya miljön. (OBS, spreja aldrig direkt på katten, utan gör det i buren eller på täcket den ska ligga på!).

Det finns även starkare receptbelagda mediciner som kan lugna och söva katten, men i de flesta fall får man avråda från sådana. Det är inte bra att medicinera katten med starka medel och det löser inte grundproblemet. Om man söver katten som kommer den vara precis lika rädd nästa gång ni ska resa. Det är därför alltid bättre att använda naturliga feromoner och att ha tålamod med katten och träna den att känna sig bekväm med transporten.

tips inför resankatt i transportbur

  • Vissa katter blir lugnare om de får se ut, andra katter blir lugna av att ha det mörkt. Testa dig fram vad som fungerar bäst för just din katt. Tänk bara på att katten ska få gott om luft, de får heller inte bli för varmt för katten.
  • Vänj katten vid transportväskan eller buren. Om du låter transportburen stå framme i hemmet innan resan så får katten en chans att bekanta sig med den i en lugn miljö. Om den bara får se buren i samband med transporten så kan den förknippa den med något dåligt. Ge gärna katten lite godis i buren och testa att stänga in den en kortare stund för att lära den att det inte är något farligt.

Det här måste du särskilt tänka på:

¨-Lämna aldrig katten ensam i bilen. Värme kan göra att din katt lider eller i värsta fall avlider.

-Katten måste kunna stå upp och vända sig om i buren. Satsa på en rymlig bur, speciellt för längre transporter.

-Tänk på att ge katten vatten under resan, annars kan den bli uttorkad.

-Vid biltransport måste kattburen stå på golvet, eller fastspänd på ett säte med hjälp av säkerhetsbältet. Kraftiga inbromsningar eller olyckor kan annars göra att buren far iväg.

-Låt aldrig katten vara lös i bilen, man vet aldrig vad en katt kan hitta på, den kan störa föraren på ett sådant sätt att en olycka kan inträffa. Det är heller långt ifrån säkert för katten själv att vara lös i en bil i rörelse.

Mer information om vad som gäller vid transport av din katt kan du läsa om hos jordbruksverket.

Transportväska bäst i test

Pet soft crate (eller Transportbur Canvas som den heter hos Supercat) är bästa transportväskan just nu enligt oss på Kattgalen. Denna transportväska är rymlig och väldigt luftig. Tack vare stålram och polyesternät så får katten gott om luft och minimerar risken att den skulle bli överhettad på grund av väskan i sig. Väskan har god kvalitet och är hopvikbar när den inte används.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Transportbur bäst i test

För dig som föredrar en transportbur i hårdplast så rekommenderar vi Capri 2. Capri 2 är en rymlig och kvalitativ bur.  Din katt förtjänar gott om plats på resan och kommer säker trivas i denna luftiga och snygga bur. Buren har en lucka du kan öppna i taket samt även praktiskt fäste för säkerhetsbältet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet