Bästa katthuset/kattkojan 2024

För utekatter som inte har fri tillgång till att komma in och ut ur bostadshuset som de vill, till exempel med hjälp av en kattlucka, kan en allt för lång vistelse utomhus bli ett problem. Det bör alltid finnas något typ av krypin för katten där den kan få möjlighet att vila och känna sig trygg och samtidigt vara skyddad från regn, kyla eller sol. Ett enkelt katthus eller kattkoja kan göra lösa dessa problem och göra stor skillnad för katten och dess livskvalitet.

Bästa prisval: Lodge Ontario Katthus

Katthus Ontario Lodge
Katthus Ontario Lodge

Lodge Ontario är namnet på detta katthus av laserat trä. Även om det finns billigare alternativ på marknaden så blir detta vårt rekommenderade bästa prisval. Anledningen till att vi inte rekommenderar ett billigare katthus är att även om priset är viktigt så ska ju även katthuset vara bra. Att köpa ett alldeles för billigt katthus blir bara dyrare i längden. Om man köper ett allt för enkelt katthus kan man snabbt tvingas inse att man behöver skaffa ett bättre. Eftersom katthuset ska tåla att stå ute så ska kvalitén även vara god, annars riskerar man att få köpa ett nytt bara efter någon eller några säsonger på grund av slitage av väder och vind.

Med Lodge Ontario så tror vi oss ha hittat en perfekt balans mellan pris och kvalitet. Detta är ett rejält stadigt trähus som kommer att hålla i många år framöver. Det är även snyggare än många av de andra husen vi har tittat på. Längst nere finns en koja med en praktisk genomskinlig plastlucka som håller vind och kyla borta från katten när den lagt sig. Övervåningen är rymlig även för en lite större katt och utgör en perfekt plats för katten att kunna spana åt alla håll. Taket är rejält och stabilt, så det är inga problem för en våghalsig katt att klättra upp även där.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bäst i test, Premiumvalet: Katthus 4 Season

4 Season

4 Season är ett katthus av högsta kvalitet. Väggar, golv och tak till undervåningen är rejält isolerade, den har till och med dubbla väggar med styrofoam emellan. Den goda isoleringen gör att katten kan hålla sig varm en längre stund här inne, även under kallaste vinter. Isoleringen gör säkerligen även att katten kan sova gott även om någon eller något väsnas på utsidan. Luckan är skyddad av praktiska lameller som hindrar vind och kyla från att komma in i huset. Om tanken är att katten ska använda huset mycket även på vintern så har detta detta hus praktiskt nog även en plats för en elektrisk värmeplatta. Denna värmeplatta kan man köpa till när man köper katthuset, eller vid ett senare tillfälle om man så önskar. Detta är ett estetiskt tilltalande katthus som känns väldigt gediget. Vi är övertygade om att 4 Season kommer hålla längre än de allra flesta andra katthusen därute.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Bästa mellanprisval: ECO Katthus Eli

Detta är ett mycket bra val för den miljömedvetne konsumenten. Katthuset Eli är nämligen gjort av återvunna material, på detta sätt slipper man belasta miljön mer än nödvändigt. Materialvalet påverkar inte katthusets hållbarhet negativt på något sätt, i detta fall snarare tvärt om. Detta lilla bygge är nämligen framtaget för att hålla. Materialet kan inte ruttna, något som gör produkten lämplig att ha stående utomhus år efter år utan risk att huset ska bytas ner.

Något vi verkligen gillar med designen på detta hus är att man kan lyfta på taket. Genom att lyfta på taket så får man tillgång till hela inomhusytan, något som gör att det är lätt att både rengöra och inreda huset.

Själva ingången till kattens kryp-in är täckt av lameller som katten med lätthet kan pressa sig igenom. Den lilla dörren gör att insidan av huset är skyddad både mot kyla, vatten och vind.

Detta är ett extremt tåligt litet katthus som vi varmt kan rekommendera. Tack vare dess långa beräknade livslängd så tycker vi att husets pris är väldigt förmånligt. Huset är relativt lätt att sätta ihop, även för oss som inte är så händiga. Ett plus för den fina designen och det gulliga fönstret på sidan.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Varför behöver katten ett eget hus?

Ett katthus är kattens egna lilla hus där den kan känna trygghet och dit den kan ta sin tillflykt. Huset eller lägenheten som katten bor i är självklart kattens huvudplats och det är ju där den ska känna sig som allra mest trygg. Är katten ute en hel del så är det ju dock inte alltid av praktiska skäl möjligt att ge katten fri tillgång till att gå in och ut ur bostaden som den själv önskar. Därför behöver den ett väderskyddat och lite ombonat krypin där den kan ta sin tillflykt om den känner sig rädd eller hotad, eller om den bara vill söka skydd från regn eller kyla. Som tur är finns det färdiga katthus att köpa som är bra anpassade för katten.

Att tänka på när man köper ett katthus

Ett bra katthus ska självklart vara av bra kvalitet och vara slitstarkt så att det håller länge och kan klara av ett utomhusklimat. Ett bra katthus ska även ta tillgodose så många av kattens behov som möjligt. Om du ska införskaffa ett katthus så rekommenderar vi att du väljer ett lite större när du ändå håller på. Vi föredrar katthus som har både en under- och en övervåning. Anledningen är att denna modell av katthus ofta har en undervåning där katten kan krypa in genom en lucka. Undervåningen är då mer ombonad och detta fyller flera funktioner för katten. Ett ombonat krypin är ett måste när det är kallt ute, för att skydda katten mot vind och kyla. Ett mer ombonat hus gör även att katten kan känna sig mer trygg, väggarna skyddar mot insyn och ljud vilket kan hjälpa katten att slappna av. Även det begränsade ljusinsläppet gör ju att det blir en bra miljö för katten att sova i. Övervåningen i katthuset kan då vara mera öppen och ge katten möjlighet att få överblick över sin omgivning. Katter älskar att kunna ligga och spana. Eftersom katthuset är upphöjt i förhållande till sin omgivning ger den katten bättre överblick än om den uppehållit sig på marknivå. Huset blir samtidigt kattens eget och utgör en plats där den känner igen sig och kan känna sig trygg. Övervåningen ska helst ha ett tak så katten kan ligga och spana även när det regnar eller när solen är stark.

Läs även om: Kattförsäkringar