Bästa kattborsten 2023

För långhåriga katter är regelbunden borstning av deras päls nästan alltid helt nödvändig. Långhåriga katters päls trasslar med tiden in sig och tovar sig. Vill det sig illa så kan tovorna blir så hårda att de är omöjliga att trassla ut igen utan att klippa bort dem. Därför är det ett måste att löpande underhålla de långhåriga katternas päls. Även korthåriga katters päls mår bra av att borsta lite då och då. Även om de inte har samma risk för permanent tovbildning så är det inget fel i att hålla pälsen fin. En annan fördel med att borsta sina katters päls är att man kan avlägsna når som annars var på väg att trilla av. På detta sätt minskar man mängden päls som faller överallt i bostaden och kan fastna till exempel på möbler.

Man gör även katten en tjänst när man borstar den eftersom de då slipper få i sig lika mycket hår när den rengör sin päls. Även om kattgräs kan hjälpa till med att få ur hårbollar ur matsmältningssystemet så är det så klart allra bäst om man kan minska mängden hår katten sätter i sig från början.

Bäst i test: FURminator Katt

FURminator Katt är ett fantastiskt verktyg som effektivt och smidigt tar bort lös päls bättre än någon annan kattborste vi testat. Handtaget är väldigt ergonomiskt och greppvänligt vilket gör att man snabbt och effektivt kan göra ett grundligt jobb med att borsta katten. De flesta katter har inte något emot att bli borstade, bara man inte håller på för länge. FURminator lämnar katten nöjd och glad efter avslutat behandling. Denna borste dras medhårs och blir närmast som en lätt smekning över kattens päls. Eftersom borsten gör ett så effektivt jobb redan vid första draget så behöver man inte håla på att borsta mer än max ett par gånger i samma område. Enligt tillverkare FURminator reducerar man kattens fällning med upp mot 90% med regelbunden användning av deras produkt. Om detta stämmer kan vi inte verifiera, men att den får bort mycket oönskad päls snabbt och enkelt är ett faktum. Denna produkt finns i två versioner, en anpassad för katter med långt hår, och en för katter med kort hår.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Vi hittade även ett klipp med ett amerikansk par som testar FURminatorn på fem katter:

Bästa pälshandsken

Denna produkt som Supercat kallar för Handske för pälsvård är egen kategori inom kattborstar som vi är tvungna att slå ett slag för. Detta är en väldigt braktisk handske som effektivt samlar på sig löst hår samtidigt som du klappar din katt med den. Själva klappningen av katten blir bara mysig och det känns inte alls som du gör ett jobb. En del katter kan reagera negativt på en vanlig borste men med denna handske blir det mer som en skön och mild beröringsmassage över pälsen. Genom att dra handsken över pälsen stimulerar man enligt tillverkaren även kattens blodcirkulation. Så, denna typ av borstmassage blir är även positiv för kissens hälsa som bonus.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa kattkammen

En del kattägare fördrar att använda en kam för kattens pälsvård. Det bästa verktyget man kan få tag på är denna mässingskam från den gamla välkända tillverkaren Spratts. Det blir helt enkelt lite roligare att vårda katten med en kvalitetskam som denna. Valet av mässing som material är väl genomtänkt då mässing inte skapar statisk elektricitet när man drar kammen genom pälsen. Denna kam är väldigt skonsam mot kattens päls och du kan räkna med att den kommer vara med i många år!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Mest prisvärda: Oster Premium 2 in 1

Detta är en riktigt kvalitativ borste för katten som har två olika typer av borst på vardera sida. Trots att borsten inte kostar så mycket mer än en vanlig kattborste så får man här alltså två borstar till priset av en. Eftersom de olika borsthuvudena är olika så får man också två olika verktyg i ett .

Detta är en slitstark borste som känns robust och tålig. Detta är en borste som kommer kunna vara med dig och katten under lång tid framöver. Handtaget är skönt att hålla i, oavsett åt vilket håll man borstar. Borsten i de olika borstarna passar bra till katter med normallångt hår eller de som har lite längre hår.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa budgetval: Borste med naturhår MjukOval Maxipin

För den som letar efter en lite billigare borste kan vi rekommendera MjukOval Maxipin med äkta naturhår. Denna borste har ett lågt pris men är ändå av bra kvalitet. Naturborsten på denna produkt är rikliga och tätt placerade, något som vi gillar. Denna borste passar långhåriga katter, dock utan för mycket underhull, men även till korthåriga katter. Genom att borsta med denna borste regelbundet kan man göra att katten får en silkeslen päls, väl värt mödan.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Måste man borsta sin katt?

Svaret är att har du en katt så bör du borsta den regelbundet. Detta främst eftersom den annars kan få i sig för mycket hår som kan orsaka stopp i matsmältningen. För långhåriga katter kan det dessutom ställa till jobbiga problem med tovor i pälsen om man inte borstar den regelbundet. En annan fördel med att borsta sin katt är att man snabbt kan upptäcka exempelvis loppor eller fästingar innan de hinner göra större skada.

Hur gör jag om katten inte vill bli borstad?

Många katter kan åtminstone i början vara motvilliga till att bli borstade. Därför är det viktigt att inte ge upp. Man kan borsta i korta sessioner men mer ofta. Blir katten märkbart irriterad är det bättre att avsluta och återuppta borstningen vid ett annat tillfälle. En sak man kan prova är att spraya lite kattmyntaspray i luften då det kan ha en lugnande effekt på katten. Ett bra knep kan också vara att ta fram borsten när katten redan är på gott humör. Bra tillfällen för borstning kan till exempel vara när katten ligger och spinner i ditt knä eller när du kommer hem från jobbet och den vill komma fram och umgås.