Bästa kattmatskålen 2024

Man kan servera mat till sin katt på de flesta skålar eller tallrikar man har därhemma. Trots detta finns det skålar som passar bättre än andra. Vi ger råd om vad du kan tänka på när du skaffar en kattmatskål och tipsar om några av de bästa skålarna vi har testat.

kattmatskål

Vilket material är bäst för en kattmatskål?

Varje material har sina respektive för och nackdelar. Många kattmatskålar är idag gjorda av plast, detta är kanske det material vi tycker minst om. Nackdelen med plast är många. Plast är inte speciellt miljövänligt då lite billigare plastskålar ofta går sönder med tiden. De kan också bli missfärgade under tidens gång, de kan därmed se ganska tråkiga ut när de står framme. Dessutom kan plast ge ifrån sig en del ämnen till maten, varför egentligen både människor och katter borde undvika att äta från plastskålar

Ett bättre alternativ än plast är rostfritt stål. Dessa skålar är snygga och väldig hållbara, de kan användas år ut och år in vilket ju är bra både för miljön och plånboken. Vårt favoritmaterial är dock kanske trots allt keramik. Keramik är hållbart, det varar hur långe som helst förutsatt att man inte tappar den från hög höjd. Keramik går även att diska i diskmaskin hur många gånger som helst utan att det slits. En annan fördel är att dessa skålar kan ha en lite mer tyngd vilket gör att de inte kan fara runt på golvet när katten äter.

Hur ska en bra kattmatskål vara designad?

En bra kattmatskål ska inte vara för djup eller för liten eftersom katten inte gillar att morrhåren slår i skålen när han eller hon äter. Morrhåren är känsligare än många vet om, de är försedda med en mängd nervtrådar som ger katten nödvändig information om sin omgivning. Morrhåren är så känsliga att de kan ge katten information om föremål den passerar utan att ens morrhåren fysiskt nuddar vid dem. Istället känner morrhåren av hur luftströmmar påverkas av de näraliggande föremålen. Du kan därför tänka dig hur känsliga morrhåren är och att det kan kännas obehagligt för katten att något vidrör dem när den vill ha matro.

Kattmatskålen får även gärna vara lite upphöjd så att katten slipper böja sig allt för mycket. Precis som med människors kroppar kan katten slita på muskler och leder genom att göra ohälsosamma rörelser upprepat över lång tid.

Bästa billiga skålen: Matskål Amy

Detta är en billig och bra skål som vi kan rekommendera. Till ett relativt lågt pris får man en produkt som kommer kunna hålla hur länge som helst. Tack vare att skålen är av rostfritt stål så kommer den kunna användas dagligen utan att den tar smak eller färg av innehållet. Skålen kan användas både till mat såväl som till vatten eller mjölk. Innerskålen som katten äter direkt ur är alltså gjord av rostfritt stål. Själva ytterskålen är dock tillverkad av Melamin. Denna del av skålen har gummitassar på ovansidan. Gummitassarna ser till att produkten stå kvar stadigt på golvet, något som minskar spill.

Detta är en av de snyggaste skålarna vi sett. Att den har bra pris och lång livslängd gör inte direkt saken sämre. Skålen är smidig att rengöra då den tål maskindisk.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa grunda skålen: Nobby

De allra flesta katter är känsliga mot att deras morrhår vidrör saker. Känsligheten är inbyggd för att morrhåren bland att ska hjälpa katten att navigera och ta beslut om i trånga utrymmen han eller hon kan ge sig in i. För de flesta fungerar det trots detta bra att äta ur djupa matskålar. En del katter stör det dock så pass mycket att det är en fördel att skaffa en grund skål där katten kan äta maten i botten av skålen, utan att morrhåren behöver vidröra skålens kanter.

Den bästa grunda skålen just nu tycker vi kommer från tillverkaren Nobby. Detta är en prisvärd skål av högsta kvalitet. Skålen är snygg och finns i olika färger. Denna produkt har en diameter på 14 centimeter och är endast 2 centimeter hög. Skålen är robust och ger inte ifrån sig några ämnen till maten.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa kattmatskålen: Kattmatskål White ergonomisk

ergonomisk kattmatskål

Denna kattmatskål ser ut så som jag själv hade velat ha min skål om jag var katt. När man ser katten äta ur denna skål ser man att alla skålar egentligen borde vara designade på detta sätt. Katten kan stå upprätt och äta utan att behöva böja huvudet nedåt. Denna skål er ergonomiskt utformad speciellt med äldre katter och katter med ryggproblem i åtanke, men den ger en ultimat ätställning som passar alla katter. Denna skål fungerar även väldigt bra för katter som tenderar att putta ut maten på golvet. Eftersom skålen är lutad mot katten så kommer all mat som katten puttar framåt att falla tillbaka ner i skålen igen, genialt!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa miljöval: Becobowl Låg kant

Bästa miljöval faller på denna skål från Becobowl. Denna skål är gjord på växtfibrer från bambu och ris. Denna skål har verkligen allt, den är miljövänlig, den är anpassad för att katten inte ska slå i morrhåren när den äter och den är faktiskt även väldigt snygg. Skålen kan användas till både mat och vatten och den finns i flera färger. Denna produkt går bra att diska i maskin och enligt tillverkaren repas den inte lika lätt som plastskålar. När skålen har gjort sitt kan man kompostera den, tummen upp.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat

Bästa smarta kattmatskålen: Microchip Pet Feeder

Microchip Pet Feeder är inget för den som söker efter en vanlig billig skål. Detta är snarare än produkt för dig som har speciella behov. Detta är en skål som endast öppnar sig för rätt katt genom avläsning av kattens RDIF-tag. Om katten inte är id-märkt så medföljer även ett tag att sätta i kattens halsband. Denna skål är bra att ha om man har flera katter hemma varav någon ska äta specialkost. Skålen fungerar även utmärkt för att hålla exempelvis hundar eller barn borta. Detta är en skål som är alldeles utmärkt för de som har behovet, den håller vad den lovar!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Supercat