Bästa foderautomaten 2024

Det finns en uppsjö med olika modeller på foderautomater, och det kan finnas en mängd olika anledningar till varför man behöver en.

Det finns foderautomater som bara låter specifika katter äta ur dem. Urvalsprocessen kan till exempel göras utifrån kattens chippmärkning. Denna typ av automat är utmärkt om man av någon anledning vill styra vilken katt som äter vilken mat. En annan anledning till att skaffa en automat kan vara att man vill kontrollera mängden mat katten äter till exempel på grund övervikt hos katten. En tredje anledning kan vara att man inte har möjlighet eller tid att mata katten regelbundet, utan istället vill automatisera processen. Observera dock att katten enligt djurskyddslagen måste ha tillsyn minst två gånger per dygn oavsett om du har en foderautomat eller inte! Nedan följer info om några riktigt bra automater från vårt test.

Bästa torrfoderautomaten: Foderautomat TX7

foderautomat för torrfoder

Foderautomat TX7 ser ut som en väldesignad köksmaskin och lär därför rent estetiskt passa in i vilket hem som helst. Denna maskin kan programmeras till att utportionera måltider vid upp till fem olika tillfällen under ett dygn. Måltiderna blir exakt portionerade efter dina instruktioner. Man kan välja storlek på portionerna från 25 ml till 500 ml och allt däremellan. Total får det rum 5 liter torrfoder i dispenserbehållaren. Behållaren är genomskinlig vilket gör att man har koll på när den behöver fyllas på.

Själva programmeringen görs på dess stora lcd-display. Displayen är tydlig att läsa och valen är lättförståeliga, tummen upp för detta! En mycket rolig finess på denna maskin är att man själv kan spela in ett litet meddelande som spelas upp innan maskinen ger ut en ny portion. Roligt att man exempelvis kan spela in mattes röst när hon säger att maten är serverad! Foderautomat TX7 kan kopplas in i ett vanligt vägguttag men den kan även gå på batterier ifall man inte har ett uttag i närheten.

Denna automat är perfekt för dig som vill ha full kontroll. TX7 är exakt både vad det gäller tid och fodermängd. Själva maskinen är lätt att förstå och är av bra kvalitet.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa automaten för våtfoder: Foderautomat TX6

foderautomat för blötmat

Den bästa automaten för våtfoder vi testat är Foderautomat TX6. Faktum är att man kan använda Foderautomat TX6 för att portionera ut våtfoder såväl som torrfoder. Söker man därför en automatisk lösning för både våtfoder och torrfoder kan detta vara bästa lösningen. Det ska dock sägas att kapaciteten är betydligt lägre än för en vanlig torrfodermaskin. Om man söker en lösning som kan portionera ut torrfoder dagligen är det bättre att överväga en renodlad maskin för ändamålet. TX6 innehåller sex stycken fack som man kan fylla på med valfri mat. Maskinen snurrar sedan den inre skivan för att tillgängliggöra de olika facken för katten, en i taget. Man kan själv programmera när katten ska matas. Ett fack rymmer maximalt 240 ml mat.

Denna automat är robust och snyggt designad. Displayen är ganska liten men den är ändå relativt lättprogrammerad. Detta är en prisvärd liten maskin som kan underlätta mycket om man har en katt med speciella behov.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Bästa automaten med microchip-avläsning: Microchip pet feeder

Om man har problem med att fel katt äter ur en viss kattmatskål är detta den perfekta lösningen! Anledningarna till att man endast vill att en specifik katt ska komma åt maten kan vara många. Om skålen står ute så kan det hända att andra katter i grannskapet kommer för att smaka, detta hindras effektivt med Microchip pet feeder. Även ifall där de olika katterna är ens egna så kan denna produkt fylla en funktion om exempelvis någon av katterna måste äta specialkost. Microchip pet feeder kan programmeras för att läsa av den unika kattens chipmärning och på så sätt bara öppna sig när denna katt stoppar in huvudet. För de fall där katten inte är märkt med microchip finns även en rfid- tag medföljande, som man kan sätta i sin katts halsband.

Detta är riktigt snygg och mycket praktiskt foderautomat som passar för torrfoder såväl som blötfoder. Chipavläsningen fungerar klockrent och ger därför full kontroll över vilken katt som använder skålen!

Billigaste automaten: TX1 Foderautomat

Söker man en billig lösning så kan vi tipsa om TX1 Foderautomat. Detta är en skål för torrfoder såväl som blötfoder men ett lock. På skålen finns en timer där man där man kan välja när inom de närmaste 48 timmarna skålen ska öppna sig. En praktiskt lösning för den som inte önskar spendera en massa pengar på en foderautomat.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris på denna produkt hos Kattkompaniet

Vilka är fördelarna med att skaffa en foderautomat?

Det kan finnas många olika anledningar till varför man borde skaffa en maskin som matar katten med regelbundna intervaller. Skälen kan till exempel vara rent medicinska. Om katten har någon slags åkomma som gör maten till en känslig fråga, så kan det vara bra att styra utfodringen med precision. Med hjälp av en utfodrings maskin så kan man dosera exakta mängder och också se till att maten ges på exakta tider. Om katten har problem med vikten så kan man som djurägare behöva styra mängden mat mer exakt för att se till att näringsintaget hålls på en lägre nivå under en period. Om katten har en sjukdom som exempelvis diabetes så är det också noggrant att ha full kontroll på kost och utfodring.

En annan fördel kan vara om man har många katter. Det finns nämligen vissa maskiner som kan programmeras att bara ge ut mat till specifika katter. Detta styrs genom att maskinen läser av kattens chip. När rätt katt är i närheten så kan maten portioneras ut. Detta är särskilt praktiskt om man har glupska katter som försöker äta upp även de andra katternas mat. Det är även en bra lösning om en av katterna ska ha specialkost.

Inte ett alibi för att lämna katten ensam

Samtidigt som foderautomater har flera fördelar så ska det igen påpekas att de inte är till för att man ska kunna lämna katten ensam under långa perioder. Det finns förordningar som dikterar hur länge man får lämna sin katt ensam. Att skaffa en utfodringsmaskin ändrar inte på något sätt dessa regler. Bara för att katten kan överleva betyder det inte att det är rätt. Alla katter behöver den sociala samvaro och närhet som vi människor kan ge.

Man kan heller inte lita på att dessa maskiner alltid är helt felfria. Om man skulle lämna katten ensam under en längre period och maskinen slutar fungera så vore det så klart en katastrof. Därför måste både maskin och katt få kontinuerlig tillsyn av oss människor.