Bästa kattsanden 2023

Att välja rätt kattsand kan vara en djungel. Förutom pris och olika egenskaper vad det gäller rengöring så bör man även tänka på miljöaspekterna. Vi rätar ut begreppen och rekommenderar de bästa produkterna.

Om du ska köpa din kattsand online rekommenderar vi varmt Kattkompaniet, KLICKA HÄR för att se deras utbud

Olika typer av kattsand

Det finns en mängd olika typer av produkter och märken på marknaden. Vi sammanfattar de olika typerna genom att dela in dem i tre huvudkategorier. Det ska dock sägas att det även finns varianter som har en blandning av egenskaperna från de olika kategorierna.

Klumpbildande kattsand

Klumpbildande kattsand har fördelen att den gör lådan lätt att städa. Eftersom kisset sugs upp av sanden och bildar hårda klumpar så är det bara att plocka bort och slänga dessa klumpar när man rengör lådan. Sanden är mjuk för katten att gå i. Många katter fördrar att göra sina behov i detta material. Denna produkt har tidigare gjorts av bentonitlera men nu har det kommit många alternativ till leran. Nackdelen med bentonitleran är att den utvinns långt bort och att transporterna för att få den till oss är dåliga för miljön.

Kristallsand

Kristallsand är den typ av sand som inte bilder klumpar. Vissa föredrar denna typ av sand eftersom man bara behöver plocka bort bajset. Kisset absorberas av sanden och försvinner, i alla fall vad ögat kan se. Denna typ av sand gör därför att man har mindre dagligt jobb med rengöringen. Däremot måste man då och då byta ut all sand i lådan när den blivit för ofräsch.

Pellets

Pellets blir en allt mer populär lösning att använda i kattlådan. Denna naturprodukt är relativt billig och den är bra för miljön då de är komposterbara. Man bör dock använda sig av en låda som speciellt är designad för pellets om denna lösning ska fungera optimalt.

Kattsand bäst i test

Här presenterar vi våra favoriter. Dessa är de produkter som gjort bäst ifrån sig i våra egna tester.

Bästa klumpbildande kattsanden

kattsand worlds best

Worlds best cat litter extra strenght lever upp till sitt namn, detta är faktiskt den bästa klumpbildande kattsanden vi har testat. Den är mycket effektiv och bildar bra klumpar som är lätta att ta bort. Det finns motsvarande produkter av bentonitlera som bildar lika bra klumpar men eftersom denna produkt är gjord av naturmaterial (majs) så vinner den helt klart i den sammanvägda bedömningen. Denna kattsand är biologiskt nedbrytningsbar och därför ett mycket bra miljöval. Denna produkt är också förvånansvärt bra på dölja lukt, vi kände nästan ingenting från kattlådan när vi använda denna sand. Sanden ska gå bra att spola ner i toaletten men varför inte slänga den i komposten om möjlighet finns.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa pelletsen

pee wee kattpellets

Pee wee är vår personliga favorit att använda som sand i kattlådan. Pee wee är en helsvensk produkt från rödgran och tall. Eftersom den enbart är gjord av trä så är den helt biologiskt nedbrytningsbar. Detta gör att miljöpåverkan vid användning av pee wee blir minimal.

För att dessa pellets ska fungera som det är tänkt behöver man en speciell PeeWee-kattlåda som har två lådor i en. Den övre lådan har små hål i sig som gör att mesta delen av urinen rinner ner till den undre lådan. I den övre lådan absorberas resten av urinen i de små pelletsen som är väldigt bra på att absorbera fukt, de suger åt sig snabbt och lätt och håller lådan torr och fri från lukt. De pellets som absorberat urinen kommer falla sönder och när katten krafsar i lådan så kommer de att trilla ner i den undre lådan, för lätt tömning. På detta sätta går det inte åt så mycket pellets, varför produkten blir väldigt billig över tid.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Vad föredrar katten själv?

Faktum är att katter är mycket individuella djur med unika preferenser och egensinniga beteenden. Därför kan man inte säga vilken kattsand som fungerar bäst för alla katter, utan man kan precis som med kattmat behöva pröva sig fram för att se vad som fungerar bäst för just din katt. Vissa katter vägrar exempelvis använda parfymerad sand, vissa tycker illa om pellets medan andra föredrar det… Klumpbildande sand kan fungera dåligt med långhåriga katter eftersom klumpar kan fastna i pälsen. Om katten uträttar sina behov på en annan plats än i kattlådan kan det vara dags ett testa en annan typ av sand, eller att helt enkelt rengöra lådan oftare.

Oavsett vilken typ av sand man använder så är det viktigt att det finns rikligt av den så att katten kan täcka över bajset och kisset effektivt. Detta för att undvika dålig lukt men även för att katten annars kan bli stressad. Dess naturliga instinkt är ju att krafsa och gräva tills det inte längre luktar illa. Det är även bra att välja en kattsand som inte dammar. Detta dels för att undvika dam i hemmet men även för kattens skull då det så klart inte är bra för den att andas in dammet, på sikt kan dam leda till problem med astma.

Mer läsning

Ett annat test av kattsand kan du läsa om här:

https://www.expressen.se/leva-och-bo/husdjur/stort-test-har-ar-den-basta-kattsanden-/