Bästa kattgräset

Katter har ett natturligt behov att att tugga i sig gräs då och då. De flesta som spenderat lite tid med en katt vet att de tvättar sig ofta. När de gör rent pälsen får de i sig en mängd hår som måste ut. Genom att äta gräs så hjälper katten sig själva att få ut gräset ur sitt system, både genom avföringen och genom att kräkas.

kattgräs

För en innekatt är det nödvändig att man ordnar kattgräs till sin katt. Utan ett bra kattgräs finns det stor risk att katten börjar tugga på krukväxterna istället. Många krukväxter kan vara direkt giftiga för en katt så ett nyttigt kattgräs är alltid att föredra i alla lägen. Ett bra kattgräs ger även katten ett tillskott av vitaminer och hjälper dess matsmältning i allmänhet.

Även för en utekatt är det en bra ide att ha lite odlat kattgräs inomhus. Även om katten kan hitta gräs utomhus så är det även bra att erbjuda det i hemmet, eftersom katten då har det tillgängligt när det verkligen behövs. Dessutom vet man att det är ett bra gräs katten får i sig om man valt det själv.

Bästa skålen för att odla kattgräs: Catit Senses Grass Planter

Catit Senses Grass Planter

Catit Senses Grass Planter är en liten odlingsyta för kattgräs. Kattgräs kan egentligen odlas i vilken skål som helst, men om du ska odla kattgräs regelbundet kan vi rekommendera denna praktiska produkt som kommer att göra uppgiften lättare. Gräset växer upp genom ett gallerlock, detta lock säkrar så att katten inte kan gräva runt bland gräsrötterna innan gräset börjat växa, något vi vet att många katter gör. Denna odlingsskål ser också till att du inte kan misslyckas med själva odlandet. Små dräneringshål leder bort överflödigt vatten, vilket gör att gräset blir perfekt varje gång. För mycket vatten kan nämligen orsaka rotröta och göra att gräset dör underifrån.

Under skålen finns en gummimatta som gör det omöjligt för katten att flytta skålen, något som säkert många kattägare är tacksamma för. Gummimattan är även skön för katten att stå på som bonus då den enligt tillverkare har en masserande funktion. Ett stort plus är även att alla delar går lätt att ta isär och diska.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Kattgräs refill

Kattgräs som passar till denna odlingsskål finns att köpa separat. Kattgräs medföljer inte skålen eftersom det är en färskvara som säljs i datumkontrollerade separata påsar. Detta gräs är anpassat efter skålen och behöver bara vatten för att börja växa. Det är dessutom rikt på fiber och vitaminer, ett bra val helt enkelt!

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa kattgräset för egen odling: Kattgräs Dogman

Om bara vill köpa gräsfrön och sedan ordna med odlingen helt själv rekommenderar vi Dogman Kattgräs. Detta är är ett kattgräs av hög kvalitet till ett lågt pris. Positivt är också att katterna enligt vår erfarenhet verkar gilla detta gräs mycket. Några dagar efter sådd kommer ett grönt och friskt gräs upp. Detta gräs är rikt på både vitaminer och mineraler. Så förutom att hjälpa till med din katts matsmältning så är detta gräs även nyttigt för kattens hälsa i övrigt.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Kattkompaniet

Bästa krämen mot hårbollar: Diafarm Kattmalt Mild 50 g

Denna produkt innehåller inte något kattgräs men den har precis samma goda effekt som kattgräset vad det gäller att få bort hårbollar från matsmältningssystemet. Detta är en pasta på tub som man kan applicera på kattens mat. Eftersom krämen smakar intressant för katten går det även bra (i alla fall för de flesta katter) att stryka lite av innehållet på fingret och låta katten slicka upp det. Detta är en mild och skonsam produkt, något vi föredrar då man ogärna vill använda allt för starka medel i kattens känsliga mage.

Eftersom detta medel är så pass milt så kan man ge det till katten 2 till 3 gånger om dagen. Om katten har fortsatta problem med matsmältningen på grund av hårbollar så kan man alltså testa att ge detta medel under en lite längre period. När problem i form av förstoppningar eller kräkningar minskar eller slutar så kan man sluta dosera detta medel.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Bonus: Play n Scratch

Play n Scratch

Vi har även fått förmånen att testa en ganska så rolig specialprodukt. Play n Scratch är en praktisk behållare för att odla gräs. Gräsfrön och allt annat man behöver ingår i produkten. Play n Scratch är dock mer än så, den är även en liten lekstation i miniatyr för katten. Upplägget på denna produkt är faktisk ganska smart och vi tror att den kan vara särskilt lämplig för katter som normalt sett inte äter så mycket gräs. De integrerade leksakerna i denna skål fångar kattens intresse, och genom att katten leker på platsen gör även chansen större att den intresserar sig för gräset.

KLICKA HÄR för att läsa mer och se bästa pris hos Supercat

Tips: Se om det finns någon rabattkod hos Supercat

Vad är kattgräs och är det nödvändigt?

Kattgräs är inte någon speciell art av gräs utan det kan vara olika sorters gräs. Om du köper en produkt som marknadsförs som kattgräs så kan du känna dig trygg med att det är en bra grässort som är lämpliga för katter att äta. Inte sällan används havrefrön som just kattgräs.

Kattgräs är nödvändigt för innekatter, annars finns det en risk att de får problem med matsmältningen. Det är heller inte dumt för utekatter att ha lite gräs tillgängligt inomhus.

Hur odlar man kattgräs?

Att odla eget kattgräs behöver inte vara svårt. Det finns idag produkter som underlättar genom att komma färdigförpackade med allt man behöver. Allt man behöver göra då är att tillsätta vatten. Om man vill kan man även bara köpa frön och själv fixa en skål eller tallrik och lite jord. Att tänka på när man odlar själv är att man ser till att överflödigt vatten kan rinna bort på ett bra sätt. Fungerar inte dräneringen är det stor risk att gräset dör eller börjar mögla ganska snabbt. För att påskynda tillväxten kan man sätta lite vanlig genomskinlig hushållsplast över skålen i början. Glöm inte att göra några små lufthål bara!